JÄSENTIEDOTTEET

JÄSENTIEDOTE LOKAKUU 2023

Hyvät Jyväskylä-Seuran jäsenet ja ystävät!

Mainiota syksyä ja alkavaa talvikautta kaikille seuramme jäsenille ja ystäville. Jyväskylä-Seuran 70-vuotisjuhlavuosi on kääntymässä kohti loppuaan. Monenlaista on vielä luvassa, joten seuraa kotisivuamme www.jyvaskylaseura.fi ja Facebookissa Jyväskylä-Seura.


Tässä tiedotteessa:
1. Keskustelua kulttuuriperinnöstä 26.10. klo 18 ja 30.11. klo 18
2. Jyväskylä-villasukkien ja -neuleiden kuvien jättöaikaa 13.11. asti
3. Jyväskylän Kirjamessut Paviljongissa 25.-26.11.
4. Jyväskylä-Seuran syyskokous 29.11. klo 17.00
5. Kylä tutuksi -yleisötilaisuus Pöydän iloista 4.12. klo 18
6. Viiden veistoksen video
7. Seuran kasseja ostettavissa
8. Jäseneksi liittyminen

Menneistä lyhyesti ennen kuin tarkastellaan enemmän tulevia:

Kotiseuturetki 5.9. Korpilahden Pohjoisille Kylille onnistui vallan mainiosti ja mukana oli bussilastillinen kiinnostuneita retkeläisiä. Useampi  kymmen piti jättää matkasta pois, koska varattuihin tiloihin ei enempää mahtunut. Mutta, ei hätää! Teemme uuden kierroksen toukokuussa samoille suunnille, ehkä vähän retken sisältöä muokaten.

Lämmin kiitos upeille asukas- ja kyläyhdistyksille, jotka olivat vieraanvaraisia ja esittelivät laajaa toimintaansa: Vanha Laukkalan tila, Ylä-Muuratjärvi-seura, Sarvenperäset ry ja Kuohun nuorisoseura. Erityiskiitos oppaallemme Paula Määtälle.

Kotiseutulauantai 7.10. pääkirjastolla keräsi kaikkiaan erikseen laskettuna noin 230 hengen yleisön. Kulttuurilavalla oli ohjelmaa runsaasti ja Minnansalissa oli kaikkiaan 11 esittelypöytää, pääasiassa asukas- ja kyläyhdistyksiä. Lämmin kiitos jokaiselle mukana olleelle yhdistykselle, talkoolaisille, puhujille ja esiintyjille. Yleisöryntäys ei ollut huikea, mutta väkeä
riitti kuitenkin koko ajan ja ainakin toimijoiden keskinäisestä verkostoitumismahdollisuudesta tuli kiitosta. Kiitos myös kaupunginkirjaston henkilökunnalle.

Keskustelua kaupunkiympäristöistä -sarja alkoi yliopiston kirjastolla 21.9. ja saavutti mukavan yleisömäärän ja aktiivista keskustelua. Keskiössä oli kuulla asukkaiden ajatuksia kaavoituksesta, lähinnä Älylän kaavasta ja Mäki-Matin/Mäkitorpan kaavasta ja tulevaisuudesta. Yliopisto tallensi tilaisuuden.

JA SITTEN TULEVIIN TAPAHTUMIIN

1. Keskusteluja kaupunkiympäristöstä:

Keskusteluissa käsitellään ajankohtaisia Jyväskylän kaupungin kulttuuriympäristöihin liittyviä aiheita kuten kansalaisosallisuutta, kulttuuriperintöpolitiikkaa ja kaavoittamista. Keskustelijoina on kaupunkilaisia, tutkijoita ja asiantuntijoita.

Tulevana torstaina 26.10. klo 18 Moniääninen ja elävä kulttuuriympäristö, tilaisuuden keskustelijat yliopistonlehtori Helena Lonkila ja dosentti Katja Mäkinen Jyväskylän yliopistosta sekä erikoisasiantuntija Leena Marsio museovirastosta.
Paikka on Seminaarinmäellä yliopiston kirjasto Lähde, Tietoniekka, myös verkkolähetys. Vapaa pääsy. Järjestäjät Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä-Seura ja Alvar Aalto -seura.

Torstaina 30.11. klo 18 Kaupungin kulttuuriympäristöt kaavoituksessa, tilaisuuden keskustelijat professori Heikki Hanka Jyväskylän yliopistosta sekä kaupunginarkkitehti Leila Strömberg ja yleiskaavapäällikkö Mervi Vallinkoski Jyväskylän kaupungilta. Paikka on Seminaarinmäellä yliopiston kirjasto Lähde, Tietoniekka, myös verkkolähetys. Vapaa pääsy. Järjestäjät Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä-Seura ja Alvar Aalto -seura.

2. Jyväskylä-villasukkien ja -neuleiden kuvat ja tarinat – lähetä viimeistään 13.11.
Oletko neulonut Jyväskylä-villasukkia tai Jyväskylä-neulepuseroita? Haluaisimme jakaa neuleista kuvia ja pikkutarinoita kotisivullamme ja Facebookissa. Mahdollisesti esittelemme neuleita tarinoineen myös tilaisuuksissamme. Pyydämme kuvia ja tarinoita viimeistään 13.11.2023. 

Lähetä kuva/kuvia ja halutessasi lyhyt tarina Jyväskylä-neuleista ja liitä mukaan oma nimesi. Näin annat Jyväskylä-Seuralle oikeuden kuvan ja nimen sekä mahdollisen tiiviin tarinan julkaisemiseen. Myös medialla on täten oikeus julkaisuihin. Kuvista/tarinoista ja niiden julkaisemisesta seura ei maksa palkkiota, vaan haluamme kerätä tehtyjä töitä kaikkien ihailtavaksi ja kuulla, mitä tarinoita Jyväskylä-neuleisiin liittyy. Samalla tallennamme Jyväskylä-neuleisiin liittyvää tietoa. 

Ohjeet kuvien lähettämiseen: 

  • lähetä kuvat sukista ja /tai neulepaidasta mieluiten jpg-muodossa lataamalla kuvat Jyväskylä-Seuran google drive-kansioon , mikäli sinulla on google-tili tai 
  • lähetä kuvat ja mahdollinen tarina sähköpostin liitteenä Jyväskylä-Seuran sihteerille osoitteeseen sihteeri@jyvaskylaseura.fi Liitä mukaan myös nimesi.

Neuleohjeet ovat edelleen maksutta kaikkien saatavilla kotisivullamme

3. Jyväskylän Kirjamessut 25.-26.11. Paviljongissa

Jyväskylä-Seura on mukana kirjamessuilla molempina päivinä eli lauantaina ja sunnuntaina. Seuralla on oma osasto, jossa kerromme toiminnastamme ja kuuntelemme mielellämme palautetta ja ideoita. Osastolla käy molempina päivinä myös Jyväskylä-kuvion suunnittelija Heta Vaattovaara, joten keskustelemme mielellämme myös villasukista ja neuleista, joita on muutama myös paikan päällä. Osastolta voi myös ostaa Jyväskylä-Seuran kangaskasseja.

Seurallamme on molempina päivinä Kompassi-lavalla keskustelua aiheesta Kotiseutu käsityönä ja kuvina. La 25.11. klo 10.30-10.55 ja su 26.11. klo 10.30-10.55 samansisältöinen ohjelma. Miten käsityö ja kuvataide ilmentävät kotiseutua? Jyväskylä-kuvion suunnittelija Heta Vaattovaara keskustelee mm. Jyväskylä-kuviosta sekä käsityö- ja kuvataideharrastuksesta eri-ikäisten harrastajien ja ammattilaisten kanssa. Mukana myös lasten ja nuorten yliopisto JYUniorit.

Kirjamessujen ohjelma, aukiolojat ja lippujen hinnat löytyvät osoitteesta www.paviljonki.fi Tervetuloa mukaan!

4. Jyväskylä-Seuran syyskokous ke 29.11. klo 17

Seuran sääntömääräinen syyskokous pidetään 29.11.2023 klo 17 alkaen Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä, Seminaarinmäellä, Seminaarinkatu 15. Tämä on kutsu kaikille jäsenille ja toiminnasta kiinnostuneille. Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöjen mukaiset asiat, mm. vuoden 2024 toimintasuunnitelma ja talousarvio, valitaan seuran puheenjohtaja ja päätetään jäsenmaksun suuruus. Lisätietoja asiakirjoista kaksi viikkoa ennen kokousta www.jyvaskylaseura.fi
Tervetuloa kuuntelemaan toiminnasta, vaikuttamaan siihen ja innostumaan mukaan!

5. Kylä tutuksi -yleisötilaisuus Pöydän iloista 4.12. klo 18-19.30

Kamarineuvos Erkki Fredriksonin otsikkona yleisötilaisuudessa on Pöydän iloja – Jyväskylän seminaari opetti suomalaisille pöytätapoja. Erkki Fredriksonin alustus pohjautuu tänä syksynä ilmestyneeseen kirjaan Pöydän iloja pikkukaupungissa. Kirja kertoo jyväskyläläisten vanhoista syömisistä ja juomisista kaupungin perustamisen ajoista ensimmäisen maailmansodan alun vuosiin. Yleisötilaisuudessa tutkaillaan myös sitä, mikä rooli Jyväskylän seminaarilla oli suomalaisten pöytätapoihin. Tilaisuudessa kuullaan myös joululauluja. Paikka on Jyväskylän yliopiston Vanha juhlasali Seminarium-rakennuksessa. Vapaa pääsy. Järjestäjät Jyväskylä-Seura ja Jyväskylän yliopisto.

6. Viiden veistoksen video

Juhlavuoden kunniaksi Jyväskylä-Seura tallensi viiden veistoksen tarinan tänä kesänä. Seura on veistoshankkeillaan tukenut kulttuuria, vahvistanut kulttuurikaupungin identiteettiä ja elävöittänyt kaupungin ilmettä. Veistokset on toteutettu monen toimijan yhteistyönä.

Veistoksiin voi nyt tutustua videon välityksellä joko kotosalla tai paikan päällä. Videot sijaitsevat ulkona eri puolilla kaupunkia: Lounaispuistossa, Kauppatorilla, Monitoimitalon edessä, yliopiston liikunnan edessä ja Kirkkopuistossa. Video löytyy kotisivultamme www.jyvaskylaseura.fi. Videon käsikirjoitus, kuvaus ja opastus: Heli Vuorela ja Mikko Jäkälä. Editointi Arvo Vuorela. Valokuvat: Jyväskylä-Seura, Mikko Jäkälä.

7. Jyväskylä-Seuran kasseja ostettavissa

Jyväskylä-Seuran kangaskasseja on ostettavissa tilaisuuksissamme. Hinta on 8 euroa seuran jäsenille, muille 10 euroa. Maksu käteisellä. Kassi on musta ja siinä on voittoisa Jyväskylä-kuvio, Kuokkalan silta.

8. Jyväskylä-Seuran jäseneksi liittyminen

Toivottavasti koet kotiseututyömme tärkeäksi ja liityt jäseneksi. Jäsenet saavat alennusta mm. seuran kassista ja kotiseuturetkestä. 
Seuran jäseneksi voi liittyä täyttämällä lomakkeen kotisivullamme www.jyvaskylaseura.fitai täyttämällä esitteessämme olevan lomakkeen tilaisuuksissamme. Jäsenmaksu on 20 euroa/henkilö/vuosi. Tilinumero on FI7810453000125004. Tästä linkistä pankkisiirtolomake jäsenmaksun maksamista varten.

Tervetuloa mukaan tapahtumiin ja jakakaa niistä tietoa. Ja palautetta otetaan myös ilolla vastaan.

Tapaamisiin,

Helinä Mäenpää, Jyväskylä-Seuran puheenjohtaja,
puheenjohtaja@jyvaskylaseura.fi, 050 5487422

JÄSENTIEDOTE ELOKUU 2023

Hyvät Jyväskylä-Seuran jäsenet ja ystävät!
Oikein hyvää alkavaa syksyä. Kesä on tarjonnut aurinkoa ja vettä, toivottavasti itse kullekin sopivalla tavalla. Jyväskylä-Seuran 70-vuotisjuhlavuoden syksy on täynnä mielenkiintoisia asioita ja ohjelma täydentyy vielä. Seuraa siis kotisivuamme www.jyvaskylaseura.fi ja Facebookissa Jyväskylä-Seura. Tämä tiedote on
luettavissa ja ladattavissa myös www-selaimen kautta tästä linkistä

Tässä tiedotteessa

1. KORPILAHDEN POHJOISTEN KYLIEN RIKKAUDET JA RAKKAUDET

Kotiseuturetki Korpilahden Pohjoisille Kylille 5.9. 

Tervetuloa kotiseuturetkelle keskelle Jyväskylää, silti melko tuntemattomiin maisemiin tiistaina 5.9.2023. Ilmoittaudu viimeistään sunnuntaina 3.9. klo 18. 

Jyväskylä-Seura kotiseuturetki lähtee Jyväskylän Matkakeskuksesta klo 16.45 ja paluu noin klo 20.30, Jyväskylän Liikenteen linja-autolla. 

Kylillä on muutakin kuin luonnonrauhaa. Löytyy vanhan asumisen kulttuuria, taiteilijaresidenssejä, kyläkoulujen uutta elämää, vilkkaita muuttokohteita, aktiivisia kyläseuroja, vuokrattavia kylätaloja, rohkeita tapahtumaideoita, yhteistyötä ja tietysti myös laavuja ja oikea erämaakämppä kulttuuria unohtamatta. Retken opas kylätoiminnan tiennäyttäjä Paula Määttä kertoo linja-autossa kylistä ja elämästä lisää. 

Ilmoittaudu viimeistään 3.9. Klo 18 sähköpostitse puheenjohtaja@jyvaskylaseura.fi. Voit kysyä paikkoja ma-ti tai tulla matkakeskukseen lähtötilanteeseen. Linja-autoon mahtuu 50 henkeä – osallistujamäärä tarvitaan erityisesti kahvitarjoilua varten. 

Retken hinta sisältää kahvitarjoilun. Hinta Jyväskylä-Seuran jäsenille 10 euroa ja muille 15 euroa. Maksu käteisellä linja-autossa. 

Retki ei ole täysin esteetön. Kävelymatkoja ei ole juurikaan, siirrymme paikasta toiseen linja-autolla. www.jyvaskylaseura.fi

Ohjelma: 

  • klo 16.45 lähtö matkakeskuksesta.
  • klo 17.15 Vanha Laukkalan tila, kotimuseo, vanhat rakennukset, pieni taidenäyttely, Tapani Laukkala ja Anneli Kuusinen-Laukkala.
  • klo 18.15 Ylä-Muuratjärven kylätalo, kahvit ja kylätoiminnan esittely, Helena Mieskolainen. klo 19.15 Sarvenperän koulu, kylätoiminnan esittely ja koululle muuttaneen perheen kokemuksia, Seija Halinen ja Maria Virtanen.
  • klo 20 Kuohun kylätalo, kylätoiminnan esittely, Solja Pasanen.
  • noin klo 20.30 paluu matkakeskukseen.

Matkalla myynnissä Jyväskylä-Seuran kangaskasseja. Hinta seuran jäsenille 8 euroa, muille 10 euroa (käteinen). 

Lisätietoja: puheenjohtaja Helinä Mäenpää, 050 5487422

2. VIIDEN VEISTOKSEN VIDEO

Juhlavuoden kunniaksi Jyväskylä-Seura tallensi viiden veistoksen tarinan tänä kesänä. Seura on veistoshankkeillaan tukenut kulttuuria, vahvistanut kulttuurikaupungin identiteettiä ja elävöittänyt kaupungin ilmettä. Veistokset on toteutettu monen toimijan yhteistyönä. 

Veistoksiin voi nyt tutustua videon välityksellä joko kotosalla tai paikan päällä. Videot sijaitsevat ulkona eri puolilla kaupunkia: Lounaispuistossa, Kauppatorilla, Monitoimitalon edessä, yliopiston liikunnan edessä ja Kirkkopuistossa. 

Video löytyy kotisivultamme www.jyvaskylaseura.fi. Videon käsikirjoitus, kuvaus ja opastus: Heli Vuorela ja Mikko Jäkälä. Editointi Arvo Vuorela. Valokuvat: Jyväskylä-Seura, Mikko Jäkälä. 

3. KAIKILLE AVOIN KOTISEUTULAUANTAI 7.10.

Seuran juhlavuoden kunniaksi järjestämme kaikille avoimen kotiseututapahtuman Jyväskylän pääkirjastossa lauantaina 7.10. klo 11–15. 

Jyväskylässä on useita asukas-, kotiseutu- ja kyläyhdistyksiä, jotka tekevät arvokasta kotiseututyötä sekä omalla asuinalueellaan että laajemminkin. Tunnustetaan kotiseuturakkautta, olipa kotiseutu missä tahansa! 

Tapahtumassa nämä yhdistykset saavat maksutta esitellä omaa toimintaansa messuosastoilla. Kirjaston kulttuurilavalla pääaulassa on erilaista aiheeseen sopivaa ohjelmaa kuten keskustelua, musiikkia, opastuksia ja kirjoja. Jyväskylän kaupunki esittelee osallisuustoimintaansa. Tarkempi ohjelma julkaistaan syyskuun puolivälissä. Seuraa tiedotusta, innosta yhdistyksiä mukaan ja tuttuja osallistumaan tapahtumaan. Vapaa pääsy!

4. KESKUSTELUA KAUPUNGIN KULTTUURIYMPÄRISTÖISTÄ

Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä-Seura ja Alvar Aalto -seura järjestävät kolmen keskustelutilaisuuden sarjan Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä. Keskusteluissa käsitellään ajankohtaisia Jyväskylän kaupungin kulttuuriympäristöihin liittyviä aiheita kuten kansalaisosallisuutta, kulttuuriperintöpolitiikkaa ja kaavoittamista. Keskustelijoina on kaupunkilaisia, tutkijoita ja asiantuntijoita. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan Jyväskylän yliopiston kirjaston Tietoniekkaan. 

Vapaa pääsy! 

Keskusteluja kaupunkiympäristöstä: 

  • to 21.9. klo 18 Kaupungin kulttuuriympäristöt ja kaupunkilaiset, tilaisuuden vetäjä professori Outi Fingerroos Jyväskylän yliopistosta
  • to 26.10. klo 18 Moniääninen ja elävä kulttuuriympäristö, tilaisuuden keskustelijat yliopistonlehtori Helena Lonkila ja dosentti Katja Mäkinen Jyväskylän yliopistosta sekä erikoisasiantuntija Leena Marsio museovirastosta

to 30.11. klo 18 Kaupungin kulttuuriympäristöt kaavoituksessa, tilaisuuden keskustelijat professori Heikki Hanka Jyväskylän yliopistosta sekä kaupunginarkkitehti Leila Strömberg ja yleiskaavapäällikkö Mervi Vallinkoski Jyväskylän kaupungilta

5. JYVÄSKYLÄ-SEURA MUKANA KIRJAMESSUILLA 25.–26.11.

Seuralla on oma kotiseutupainotteinen osasto Jyväskylän kirjamessuilla Paviljongissa lauantaista sunnuntaihin. Lisäksi tuotamme keskusteluohjelmaa päivien aikana. Tarkemmin sisällöistä tiedotetaan syksyn aikana. Tervetuloa keskustelemaan ja osallistumaan!

6. JYVÄSKYLÄ-VILLASUKKIEN JA -NEULEPUSEROIDEN KUVIEN KOKOAMINEN

Oletko neulonut Jyväskylä-villasukkia tai Jyväskylä-neulepuseroita? Jyväskylä-Seuran juhlavuosi alkoi seuran villasukkamallin ja ohjeiden julkaisemisella ja täydentyi kaarrokeneuleen ohjeilla. Neuleohjeet ovat edelleen maksutta kaikkien saatavilla kotisivullamme. 

Haluaisimme jakaa neuleista kuvia ja pikkutarinoita kotisivullamme ja Facebookissa. Mahdollisesti esittelemme neuleita tarinoineen myös tilaisuuksissamme. Pyydämme kuvia ja tarinoita viimeistään 5.11.2023. 

Lähetä kuva/kuvia ja halutessasi lyhyt tarina Jyväskylä-neuleista ja liitä mukaan oma nimesi. Näin annat Jyväskylä-Seuralle oikeuden kuvan ja nimen sekä mahdollisen tiiviin tarinan julkaisemiseen. Myös medialla on täten oikeus julkaisuihin. Kuvista/tarinoista ja niiden julkaisemisesta seura ei maksa palkkiota, vaan haluamme kerätä tehtyjä töitä kaikkien ihailtavaksi ja kuulla, mitä tarinoita Jyväskylä-neuleisiin liittyy. Samalla tallennamme Jyväskylä-neuleisiin liittyvää tietoa. 

Ohjeet kuvien lähettämiseen: 

– lähetä kuvat sukista ja /tai neulepaidasta mieluiten jpg-muodossa lataamalla kuvat Jyväskylä-Seuran google drive-kansioon , mikäli sinulla on google-tili tai 

  • lähetä kuvat ja mahdollinen tarina sähköpostin liitteenä Jyväskylä-Seuran sihteerille osoitteeseen sihteeri@jyvaskylaseura.fi Liitä mukaan myös nimesi.

Iloisia Jyväskylä-neulehetkiä myös alkavana syksynä ja talvena!

7. Jyväskylä-Seuran kasseja ostettavissa

Jyväskylä-Seuran kangaskasseja on ostettavissa tilaisuuksissamme. Hinta on 8 euroa seuran jäsenille, muille 10 euroa. Maksu käteisellä. Kassi on musta ja siinä on voittoisa Jyväskylä-kuvio, Kuokkalan silta.

8. Jyväskylä-Seuran jäseneksi liittyminen

Toivottavasti koet kotiseututyömme tärkeäksi ja liityt jäseneksi. Jäsenet saavat alennusta mm. seuran kassista ja kotiseuturetkestä. 

Seuran jäseneksi voi liittyä täyttämällä lomakkeen kotisivullamme www.jyvaskylaseura.fi tai täyttämällä esitteessämme olevan lomakkeen tilaisuuksissamme. Jäsenmaksu on 20 euroa/henkilö/vuosi. Tilinumero on FI7810453000125004. Tämän sähköpostin liitteenä on myös valmis pankkisiirtolomake jäsenmaksun maksamista varten. 

Jäseneksi liittymislomake 

Tervetuloa mukaan tapahtumiin ja jakakaa niistä tietoa. Ja palautetta otetaan myös ilolla vastaan. Tapaamisiin, 

 

Helinä Mäenpää 

Jyväskylä-Seuran puheenjohtaja, 

puheenjohtaja@jyvaskylaseura.fi 

Puh. 050 5487422

Jäsentiedote toukokuu 2023

Hyvät Jyväskylä-Seuran jäsenet ja ystävät

Valoa, aurinkoa ja lämpöä on riittänyt – tervetuloa kesä!

Jyväskylä-Seuran 70-vuotisjuhlavuosi on kohta puolessa välissä. Tässä tiedotteessa kerrataan lyhyesti kulunutta kevättä, mutta suunnataan katse myös tuleviin tapahtumiin. Ensimmäisenä vinkki 30.5. järjestettävistä Seminaarinmäen ja Älylän pääsymaksuttomista opastetuista kierroksista. Alempana lisää tietoa!

Kutsuvierastilaisuus 17.5. seuran 70-vuotispäivänä

Jyväskylä-Seura on perustettu 17.5.1953 Valtiontalolla pidetyssä kokouksessa. Juhlavuoden kunniaksi kutsuttiin entisiä puheenjohtajia, seuran palkinnon saaneita, nykyinen johtokunta ja keskeisiä yhteistyökumppaneita juhlahetkeen Vesilinnaan. Kotoisassa juhlassa oli lämmin henki, olihan kaikilla aito yhteys seuraamme. Ohjelmassa oli Kolmekuutosten lauluesitys, Suomen kotiseutuliiton valtuuston puheenjohtaja, professori Janne Vilkunan ajatuksia kotiseututyöstä, kamarineuvos Erkki Fredriksonin muistelmia entisenä puheenjohtajana, seuran puheenjohtajana toimineen Vesa Niinikankaan runoesitys ja professori Lea Pulkkisen puheenvuoro seuran palkinnon saaneiden puolesta. Jyväskylän kaupungin tervehdyksen toi viestintäjohtaja Emmi Palokangas. Kotiseudun ja sivistyksen, mutta ennen kaikkea kotiseuturakkauden merkitys kiteytyi näissä puheenvuoroissa loistavasti. Taidokkaat herkut oli valmistanut Ravintola Vesilinna. Lämmin kiitos kaikille mukana olleille ja eri tavoin tervehdyksen tai onnittelun lähettäneille.

Vuoden 2023 Jyväskylä-Seuran palkinto Jyväskylän yliopiston avoimen tiedon keskuksen kulttuuri- ja luonnonperintöpalveluille

Kutsuvierastilaisuuden 17.5. kohokohta oli Jyväskylä-Seuran palkinnon julkistaminen. Kunniakirjasta ja Jyväskylä-Seuran mitalista koostuvan palkinnon kukkasten kera vastaanottivat johtaja Pekka Olsbo ja palvelupäällikkö Pirjo Vuorinen. Päätöksen palkinnon saajasta teki sääntöjen mukaan Jyväskylä-Seuran johtokunta. Palkinto myönnetään Jyväskylän kaupungin asukkaalle tai yhteisölle poikkeuksellisen mittavasta työstä jyväskyläläisyyden tai Jyväskylän henkisen ja aineellisen perinteen hyväksi. Lämpimät onnittelut vielä kerran palkinnon saajille.

Palkinnosta ja seurasta kertova tiedote löytyy kotisivulta. Juhlassa otettuja kuvia voi vapaasti katsoa kotisivullamme juhlasta kertovan jutun lopussa ja suoraan tästä linkistä

Kuvia Jyväskylä-villasukista ja kaarrokeneulepaidoista

Vuoden alussa Jyväskylä-kuvioksi valittu Heta Vaattovaaran Kuokkalan silta on muotoutunut jo sekä villasukiksi että kaarrokeneulepaidoiksi. Molempien ohjeet löytyvät maksutta Jyväskylä-Seuran kotisivulta. Syksyllä ryhdymme keräämään juhlavuoden satona kuvia tehdyistä villasukista ja neuleista. Eipä siis kannata pitää “neulekynttilää vakan alla”. Ohjeet tulevat syksyn jäsenkirjeessä.

Kaupungin syntymäpäiväviikolla julkistimme kaupunginjohtajan käätyjen tarinan videona ja järjestimme käätyjen näyttelyn KeMussa. Videon voi käydä edelleen katsomassa kotisivultamme.

Seuran taloudessa tarkennuksia – odotamme lisää jäseniä

Jyväskylä-Seura sai Jyväskylän kaupungilta avustuksia kahdesta kohdasta yhteensä 1600 euroa. Tämän tiedon saatuamme tarkensimme vuoden 2023 talousarviota ja kerroimme asiasta myös kevätkokouksessa 29.3. Taloustilanne on kunnossa, mutta tarkkana täytyy olla ja muun muassa jäseniä ja  jäsenmaksutuloja olisi hyvä saa nykyistä enemmän.

Jäsenmaksu on 20 euroa/henkilö/vuosi. Jäsenet saavat alennusta mm. seuran kassista ja kotiseuturetkestä.

Jäseneksi voi liittyä
– kotisivullamme täyttämällä jäsenlomakkeen tai
– täyttämällä jäsenlomakkeen tilaisuuksissamme tai
– lähettämällä sähköpostia puheenjohtaja@ljyvaskylaseura.fi tai sihteeri@jyvaskylaseura.fi tai
– maksamalla jäsenmaksun suoraan seuran tilille FI7810453000125004.

Seuralla on uusi esite ja uusi kassi

Toiminnasta tiiviisti kertovaa esitettä on jaossa tilaisuuksissamme ja mm. pääkirjastossa. Voitte ottaa esitteitä myös itse jaettavaksi sopivissa yhteyksissä. Jyväskylä-kuvioisen kevyen mustan kassin hinta on 10 euroa, jäsenille 8 euroa. Kassia voi ostaa yleisötilaisuuksissamme. Toivottavasti mahdollisimman monen olalla keikkuisi Jyväskylä-Seuran kassi.

Ilmoittaudu mukaan ja tutustu Seminaarinrinteen ja Älylän puutarhakaupunginosaan 30.5.

Varaa paikkasi tiistaina 30.5. järjestettäville pääsymaksuttomille iltakävelyille viimeistään 30.5. klo 16. Kierrokset alkavat klo 18. Illan aikana tutustutaan Seminaarinrinteen ja Älylän mielenkiintoiseen historiaan, puutarhoihin ja arkkitehtuuriin. Samalla kuullaan alueen tarinoita ja päästään kurkistamaan muutaman kohteen pihapiiriin. Samanaikaiset iltakävelyt kestävät noin tunnin ja voit valita itsellesi mieluisan iltakävelyn: joko Kramsunkadun iltakävelyn, Seminaarinkadun iltakävelyn tai Ruusupuiston iltakävelyn.

Kesällä seuran veistoksista ilmestyy video

Aiemmista suunnitelmista poiketen emme toteuta tänä kesänä opastettuja veistoskierroksia. Seura on hankkinut Jyväskylään viisi veistosta vuosikymmenien aikana yhteistyössä eri toimijoiden ja yritysten kanssa. Nyt veistoksista ja niiden tarinoista työstetään video, joka tulee
katsottavaksi kotisivullamme ja jonka avulla voi omatoimisesti tutustua veistoksiin vaikka kiertämällä koko kolmen kilometrin lenkin tai tehdä sen osissa. Videon julkaisuajankohdasta tiedotetaan kesällä erikseen. Veistosten tarinan tallentaminen on myös seuralle kuuluvaa kulttuuriperinnön tallentamista.

Syksyn alussa kotiseuturetki maalaismaisemiin

Jyväskylä-Seuran kotiseuturetki suuntautui vuosi sitten Tikkakoskelle ja kaksi vuotta sitten Vaajakoskelle. Tänä syksynä lähdemme linja-autoretkelle maalaismaisemiin. Reitti kulkee Tikkalasta Ylämuuratjärvelle, sitten Sarvenperälle ja lopuksi Kuohulle. Kaupunkiin palaamme Keuruun tietä. Retkipäivä on arkipäivä ja retken kesto on noin kolme tuntia, klo 17-20.
Tarkempi ohjelmasisältö kahvituksineen, hinta ja ilmoittautumisohjeet löytyvät elokuun alkupuolella kotisivultamme ja FB-tililtämme. Kiinnostavaa tutustua monipuoliseen Jyväskylään ja laajaan kotiseutuumme.

Kotiseutulauantai 7.10. on avoin kaikille – tuleeko sinun asukas/kyläyhdistyksesi mukaan

Seura järjestää Kotiseutulauantai-tapahtuman Jyväskylän pääkirjastolla lauantaina 7.10. klo 11-15. Tilaisuus on avoin kaikille ja pääsymaksuton. Päivän ideana on tuoda esille monipuolisesti kotiseutua, erityisesti asuinalueita ja kyliä, asukkaiden osallisuutta ja pohtia monikulttuurista kotiseututyötä. Kaivelemme vähän jyväskyläläisyyden juuria, kotiseutukirjoja, pohdimme kotiseuturakkautta eri näkökulmista ja oman arjen dokumentointia.

Jyväskylän asukas- ja kyläyhdistykset sekä kotiseutuyhdistykset saavat lähipäivinä kaupungin osallisuuspalvelujen kautta Jyväskylä-Seuran kyselyn siitä, kuinka moni niistä haluaa oman pienen ilmaisen esittelypisteen tapahtumaamme. Kirjeessä on tarkemmat ohjeet. Tästäkin tapahtumasta lisää suunnittelun edetessä. Toivottavasti mahdollisimman moni tulisi paikan päälle ja juttusille tuona lauantaina.

p.s. Seuraa myös kaupungin lähitalojen Piippurannan Klubin ja Kortteli Klubin ohjelmatarjontaa, sillä syksyllä alkaa luentosarja, jossa Jyväskylän eri asuinalueet ja kylät kertovat historiastaan ja myös tästä päivästä. Seuramme Kotiseutulauantai polkaisee tämän luentosarjan ikään kuin käyntiin.

Jyväskylän kirjamessuille myös tänä syksynä

Viimevuotisesta kokemuksesta innostuneena Jyväskylä-Seura on ilmoittautunut mukaan Jyväskylän kirjamessuille 25.-26.11.2023 Paviljonkiin. Toivottavasti siellä nähdään, osaston lisäksi myös Kulttuurilavalla.

Syksyn Kylä tutuksi -yleisötilaisuuksissa hengen ja ruumiin ravintoa

Kotiseuturetken, Kotiseutulauantain ja kirjamessuilla mukana olon lisäksi järjestämme syksyllä Kylä tutuksi -yleisötilaisuuksia. Niiden aiheet liittyvät kuoroihin, kuvataiteeseen ja ruoka- ja tapakulttuuriin. Päivämäärät ja tarkemmat ohjelmat julkaistaan alkusyksyllä. Kevään “talviset olosuhteet” siirsivät Seminaarinmäen iltakävelyt huhtikuulta toukokuulle (30.5.) ja toukokuun aihe siirtyi syksyyn. Lämpimästi tervetuloa tuleviin tapahtumiimme.

Tapahtumista lisätietoa kotisivuilla

Varmimmin tietoa seuran tapahtumista ja toiminnasta löytyy osoitteesta www.jyvaskylaseura.fi. Päivitämme ahkerasti myös Facebookia @jyvaskylaseura. Tiedotamme myös kaupungin tapahtumakalenterissa, KSML Menoinfo.fi -kalenterissa ja paikallismedioissa. Seuramme kotisivua päivittää nykyisin Eerika Häyrinen. Tervetuloa joukkoon!

Kiitos kaikille kuluneesta kevätkaudesta!

Jatketaan juhlavuoden syksytapahtumien valmistelua – mutta tässä välissä myös lomaillaan.

 

Jäsentiedote tammikuu 2023

Hyvät Jyväskylä-Seuran jäsenet ja ystävät
 
Oikein mukavaa alkanutta seuramme 70-vuotisjuhlavuotta. Tervetuloa mukaan vilkkaaseen toimintaamme ja toivottavasti mahdollisimman moni liittyy myös jäseneksi (20 euroa).
 
Jyväskylä-Seura on perustettu vuonna 1953 ja virallinen syntymäpäivä on 17.5. Seuran 50-vuotishistoriikki on ilmestynyt kirjana jo aiemmin ja historia löytyy helmikuun akana sähköisesti tallennettuna seuran sivulta http://www.jyvaskylaseura.fi. Helmikuussa sivustolle lisätään myös yhteenveto toimintamme viimeisistä 20 vuodesta eli vuodet 2003-2022. 
 
Tässä tiedotteessa:
– Seuraavat yleisötilaisuudet ja tapahtumat kevään aikana
– Seuran kevätkokous
– Jyväskylä-kuvio, Jyväskylä-villasukat ja Jyväskylä-kaarrokevillapaita
– Seuran kangaskassi tulossa myyntiin
– Kesällä opastettuja patsaskierroksia ja kotiseuturetkiä, mm. Konnevedelle
– Seuran jäsenmaksu ja johtoryhmän kokoonpano
– Muuta toimintaa
 
Kevään yleisötilaisuuksia ja tapahtumia
10.2. Jyväskylä-Seura järjestää paneelikeskustelun Vanhan Kirjan Talvessa
Perjantaina 10.2.2023 klo 13-14 paneelissa keskustellaan lasten ja nuorten lukemisesta, monilukutaidosta ja lukemisen tukemisesta. Lukevatko lapset ja nuoret – mitä ja milloin.
Keskustelemassa yliopistonopettaja Kaisa Ahvenjärvi Jyväskylän yliopistolta, erikoiskirjastonhoitaja Hanna-Leena Majuri-Jantunen kaupunginkirjastosta, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Kristiina Viitanen ja kaksi 9.-luokkalaista Kristilliseltä koululta.
Paikka: Yliopiston Agora Mattilanniemessä, Martti Ahtisaari -sali.
Vapaa pääsy. Yhteistyössä Vanhan Kirjan Talven kanssa.
 
23.2. Jyväskylän puutarha-alueiden mennyttä ja tulevaa  
Torstaina 23.2.2023 klo 18-19.30 yleisötilaisuudessa suunnittelija Hanna Keljo Jyväskylän yliopistolta kertoo Seminaarinmäen puistoalueiden vaiheista: “Seminaarin puutarhasta Jyväskylän yliopiston kasvitieteelliseksi puutarhaksi “. Tilaisuudessa myös muita puutarha-aiheisia puheenvuoroja, mm. kaupungin viheralueiden kuulumisia.
Paikka: Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähde, Tietoniekka-sali, 1. kerros.
Vapaa pääsy. Yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa.
 
21.3. Jyväskylän kaupunginjohtajan käätyjen tarina  

Tiistaina 21.3.2023 klo 18-19 yleisötilaisuudessa selviää, miten Jyväskylä-Seura liittyy kaupunginjohtajan kultaisiin käätyihin, kuinka ne saatiin toteutettua sekä miksi ja milloin käädyt luovutettiin Jyväskylän kaupungille. Oletko koskaan nähnyt käätyjä? Nyt sekin on mahdollista. Tilaisuudessa kerrotaan käätyjen tarina ja katsellaan lyhyt video. Kamarineuvos Erkki Fredrikson ja seuran pj Helinä Mäenpää.

Paikka: Jyväskylän kaupunginkirjaston Kulttuurilava, 1. kerros. Vapaa pääsy. Yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa.

 
Kaupunginjohtajan käädyt nähtävillä Keski-Suomen museolla
Käädyt ovat nähtävillä maaliskuussa Keski-Suomen museolla. Päivämäärät ja paikka tarkentuvat, seuraa tiedotusta.
 
Jyväskylä-Seuran kevätkokous 29.3.
Jyväskylä-Seuran lakisääteinen kevätkokous on keskiviikkona 29.3. klo 17.00 alkaen Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä.
kokouksessa käsitellään mm. vuoden 2022 toimintakertomus, tilit ja tilintarkastajien lausunto.
Kaikki seuramme jäsenet ja ystävät ovat tervetulleita kokoukseen. Tarkempi kokouskutsu löytyy maaliskuun alussa seuran www-sivulta.
 
30.3. Jussi Jäppinen: Näkymiä Jyväskylän historiaan
Torstaina 30.3. klo 18-19.30 Kylä tutuksi -yleisötilaisuudessa tietokirjailija, FT, valokuvaaja ja graafinen suunnittelija Jussi Jäppisen aiheena on “Näkymiä Jyväskylän historiaan”.  Esityksen ideana on, kuinka eri tavoilla ja tekniikoilla hän on tehnyt paikallista historiaa tutummaksi nykypäivän ihmiselle.
Paikka: Jyväskylän kaupunginkirjasto, Minnansali
Vapaa pääsy. 
 
25.4. Kävelykierros Seminaarinmäellä ja Älylässä
Tiistaina 25.4. klo 18-19.30 tutustutaan Seminaarinrinteen ja Älylän taloihin ja puutarhoihin. Keväisessä luonnossa kuullaan tarinoita menneestä ja kurkistetaan tähän päivään, myös sisätiloissa. 
Paikka: Seminaarinmäki ja Älylä, kokoontumispaikka ilmoitetaan.
Vapaa pääsy. Yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa.
 
Myös toukokuussa järjestetään yleisötilaisuus
Toukokuun Kylä tutuksi -yleisötilaisuudesta tiedotetaan kevään aikana.
 
Jyväskylä-kuvio, Jyväskylä-villasukat ja Jyväskylä-kaarrokevillapaita
Jyväskylä-Seura sai loppusyksyllä 65 ehdotusta Jyväskylä-kuvioksi alle 29-vuotiailta lapsilta ja nuorilta. Tammikuun alkupuolella julkistettiin tunnustuspalkinnon saajat. 1. tunnustuspalkinnon sai Heta Vaattovaara ja 2. tunnustuspalkinnon Reittu Häkkinen. 3. tunnustuspalkinto ojennettiin Aurelia ja Lidia Silvastille.
Johanna Ärje (AnnaJohannaDesigners) teki seuran pyynnöstä Hetan kuviosta sukkien neuleohjeen. Jyväskylä-villasukkien neuleohje löytyy maksutta seuran etusivulta. Olemme tilanneet Johannalta myös Jyväskylä-kaarrokevillapaidan neuleohjeen, mikä julkistetaan maaliskuun loppupuolella. Tämäkin ohje julkaistaan sivullamme ja on käytettävissä maksutta.
Valituista Jyväskylä-kuvioista kehitellään myös muita tuotteita.
Lämmin kiitos kaikille kuvioehdotusten tekijöille, raadin jäsenille ja yhteistyökumppaneille, tiedote kokonaisuudessaan seuran www-sivulla.
 
Seuran uusi kangaskassi tulossa myyntiin
Seura teettää uusista Jyväskylä-kuvioista seuralle kaksi kangaskassimallia. Kassit tulevat myyntiin maaliskuussa. Niitä voi ostaa aluksi ainakin tilaisuuksissamme. Tarkempi uutisointi helmikuun aikana www-sivulla ja seuran FB-sivulla.
 
Jyväskylä-Seuran palkinto julkistetaan 17.5.
Jyväskylä-Seuran palkintoa ei ole muutamiin vuosiin jaettu, mutta nyt juhlavuonna on sen aika. Seuran palkinto on tunnustus poikkeuksellisen mittavasta jyväskyläläisyyden tai Jyväskylän henkisen ja aineellisen perinteen hyväksi tehdystä työstä. Päätöksen palkinnon saajasta tekee seuran johtokunta. Seuran 70-vuotissyntymäpäivänä tullaan muistamaan myös mm. aiempia palkinnon saaneita, entisiä seuran puheenjohtajia ja seuran toimintaan merkittävästi vaikuttaneita henkilöitä ja yhteistyötahoja.
 
Kesällä opastettuja patsaskierroksia ja kotiseuturetkiä
Kesällä seura järjestää opastettuja patsaskierroksia. Seura on hankkinut Jyväskylään 5 veistosta vuosikymmenien aikana yhteistyössä eri toimijoiden ja yritysten kanssa. Opastetut kierrokset järjestetään kesäkuukaisina näille seuran edistämille veistoksille. Kierroksista tiedotetaan tarkemmin loppukeväällä.
 
10.6.2023 Kotiseuturetki Konnevedelle 
Vanhan Korpilahden kotiseutuyhdistys kutsuu Jyväskylä-Seuran jäseniä ja ystäviä mukaan järjestämälleen retkelle.
Matkan hinta on 70 euroa, sisältää bussikuljetuksen, tutustumiskäynnit, lounaan ja risteilyn päiväkahveineen.
HUOM Matkan hinta on Jyväskylä-Seuran jäsenille edullisempi, 60 euroa.
Ohjelma:
klo 8.30 Lähtö Korpilahdelta Kukkakauppa Päivänsinin edestä, klo 9.00 Jyväskylä, Harjun tilausajolaituri
klo 10-12 Tutustuminen Konneveden kotiseutumuseoon ja kotiseututoimintaan
klo 12.30 Lounas seisovasta pöydästä satamassa (ilmoita erityisruokavaliosta)
klo 13.30-15.30 Risteily Keiteleellä, Konneveden kansallispuiston maisemissa. Päiväkahvit, laivaan esteetön kulku.
klo 16.00 Lähtö kotimatkalle.
Ilmoittautuminen 10.5.2023 mennessä Annamari Maukoselle annamari.maukonen(at)live.fi tai tekstiviestillä 050 3257067.
Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lisätietoa Annamarilta. 
Matka maksetaan 10.5.2023 mennessä Vanhan Korpilahden kotiseutuyhdistyksen tilille FI32 5166 02220 024862. Viestikenttään “Konnevesi”, nimi/nimet ja Jyväskylä-Seuran jäsenyys koodilla “Jyväskylä”.
 
Loppukesän kotiseuturetki suuntautunee Tikkalan ja Sarvenperän suuntaan. Siitä lisätietoja loppukeväällä.
 
Jyväskylä-Seuran 20 euron jäsenmaksulla saa vastinetta
Seuramme toiminta on aktiivista ja jäsenmaksulle saa hyvin vastinetta, kun osallistuu yleisöluennoille ja tilaisuuksiin (pääsääntöisesti “vapaa pääsy”.). Jäsenmaksulla saa tänä vuonna alennusta uusista kangaskasseista pari euroa ja Konneveden kotiseuturetkestä 10 euroa.  Loppukesän kotiseuturetken osallistumismaksusta jäsenet saavat myös alennusta.
Seuran jäseneksi voi liittyä pitkin vuotta, mutta toivomme, että jäsenmaksu olisi maksettu helmikuun loppuun mennessä.
 
Kun maksat vuoden 2023 jäsenmaksun, toimi seuraavasti:
– jos olet jo jäsen, maksa 20 euroa tilille Nordea FI78 1045 3000 1250 04 ja merkitse viitenumeroksi 20239
– jos et ole jäsen mutta haluat liittyä: täytä www-sivullamme oleva liittymislomake ja maksa jäsenmaksu 20 euroa tilille Nordea FI78 1045 3000 1250 04 ja merkitse viitenumeroksi 20239  (täyttämällä liittymislomakkeen saamme tietosi ja toteamme jäsenyytesi johtokunnan kokouksessa). Liittymislomakkeen täyttämisen sijaan voit lähettää nimesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi sekä ilmoituksesi jäseneksi liittymisestä osoitteeseen puheenjohtaja@jyvaskylaseura.fi
Tervetuloa Jyväskylä-Seuraan! Vinkkaa seuran toiminnasta myös ystäville ja tutuille.
 
Jyväskylä-Seuran johtokunta 2023: puheenjohtajana jatkaa kolmatta vuotta Helinä Mäenpää, varapuheenjohtajaksi valittiin edelleen Pirjo Vuorinen ja rahastonhoitajaksi edelleen Kari Hokkanen, muita jäseniä ovat Marita Jokinen, Mikko Jäkälä, Pirjo Korkiakangas, Elina Linnove, Arja Seppälä ja Esa Sironen, varajäseniä Esko Alm, Eila Tiainen ja Heli Vuorela.
 
Muuta toimintaa 
– Maaliskuussa Jyväskylä-Seura on mukana Lyseon korttelin tulevaisuutta käsittelevässä kutsuseminaarissa. Järjestäjät ovat Jyväskylän kaupunkikulttuurin edistäjät -ryhmä, Alvar Aalto -seura ja Jyväskylä-Seura.
– Maaliskuussa toteutetaan yhteistyössä Suomen Kotiseutuliiton kanssa kulttuuriperintöteemainen työpaja Mestarit & Kisällit -hengessä. Työpajaan kutsutaan mukaan koululaisia ja ikäihmisiä. 
– Kaupunki järjestää kantakaupungin asukasillan 11.5., myös sinne seura osallistuu aktiivisesti.
 
Tässäpä olikin pääpiirteissään kevään 2023 toiminta. Syksyllekin on jo tehty paljon ohjelmavalmistelua. Yksi vinkki on tulossa oleva kaikille avoin “kotiseutulauantai”  tai “kotiseutumessut” . Siitäkin lisää myöhemmin. Tiedotamme toiminnastamme www-sivuilla, Facebookissa, kaupungin tapahtumakalenterissa, KSML Menoinfo.fi -kalenterissa ja paikallismedioissa.
 
Valoisaa kevättalvea, olkaa yhteydessä!
Terveisin 
Helinä Mäenpää
Jyväskylä-Seuran puheenjohtaja

Ajankohtaistiedote 26.10.2022

Hyvät Jyväskylä-Seuran jäsenet ja ystävät

Syksy on edennyt jo pitkälle. Luvassa on kuulemma leutoa säätä – sehän sopii, kunhan aikanaan saamme mukavat hiihtokelit ja aurinkoiset hanget. Nyt kuitenkin on aika kurkistaa Jyväskylä-Seuran lähiaikojen toimintaan.

Tässä tiedotteessa:

1. Jyväskylä-Seura julkaisi tänään 26.10.2022 Jyväskylä-kuvion/neulemallin ideointikilpailun lapsille ja nuorille

2. Jyväskylä-Seura on yhteistyökumppanina Keski-Suomen museo- ja kotiseutupäivässä 27.10.2022

3. Seuraava yleisöluento pidetään torstaina 17.11.2022 yliopiston kirjastolla, Lähteessä

4. Jyväskylä-Seura on mukana Jyväskylän Kirjamessuilla la 26 – su 27.11.2022

5. Jyväskylä-Seuran sääntömääräinen syyskokous pidetään tiistaina 29.11.2022

6. Muuta ajankohtaista

1Jyväskylä-Seura julkaisi tänään 26.10.2022 Jyväskylä-kuvion/neulemallin ideointikilpailun lapsille ja nuorille

Osana seuramme 70-vuotisjuhlavuotta 2023 pyydämme jo nyt lapsilta ja nuorilta (alle 29-vuotiailta) ehdotuksia Jyväskylä-kuvioksi. Kuvioehdotuksen voi tehdä vapaana piirroksena, tietokoneella suunniteltuna, askarreltuna tai käsityönä esim. neulomalla. Ehdotukset tulee toimittaa viimeistään 27.11.2022 sähköpostilla osoitteseen puheenjohtaja@jyvaskylaseura.fi.

Pääasiassa käsityöalan ammattilaisista koostuva raati valitsee parhaat, joista yksi kuvioehdotus muokataan Jyväskylä-kuvioksi. Parhaaksi valittu ehdotus saa 800 euron arvoisen tunnustuspalkinnon, joka koostuu lähinnä lahjakorteista. Ensimmäisenä tehdään uuden kuvion mukaan  villasukkien neulomisohje. Se julkaistaan uuden vuoden alkaessa. 

Talven ja ensi vuoden aikana kuviota varioidaan sopivaksi esim. muihin neuleisiin ja painettavaksi vaikkapa verhoihin ja pyyhkeeseen, tatuoinniksi iholle tai siitä voi tehdä esim. pihaan betonilaatan.

Tarkemmat ohjeet löytyvät jatkossa seuramme www-sivulta ja facebookista. Myös yhteistyökumppanimme, kuten Jyväskylän kaupunki, jakavat asiasta tietoa.

Jyväskylällä ei ole monen muun kaupungin tai paikan tavoin ollut omaa kuviota eikä omaa neulemalliakaan. Nyt sellainen valmistuu jonkun lapsen tai nuoren ideasta. Kuvion/mallin omistaja on Jyväskylä-Seura, joka antaa sen eri variaatioineen aikanaan maksutta käyttöön. Juhlavuoden aikana 2023 palaamme aiheeseen useasti ja seuraamme, miten ja missä asukkaat ovat kuviota toteuttaneet.

2. Jyväskylä-Seura on yhteistyökumppanina Keski-Suomen museo- ja kotiseutupäivässä 27.10.2022

Vuosittain järjestettävä Keski-Suomen museo- ja kotiseutupäivä toteutetaan vuorovuosin maakunnassa ja Jyväskylässä. Jyväskylä-Seura on tämänvuotinen kumppani varsinaisen järjestäjän ollessa Keski-Suomen museo. Käynnistimme ideoinnin kevättalvella ja päivän teemaksi tuli seuran ehdotuksesta Lapset ja nuoret ja yhdessä ideoitu alaotsikko Käytännön keinoja kulttuuriperintökasvatukseen. 

Seuran puheenjohtajalla Helinä Mäenpäällä on päivässä valmisteltu puheenvuoro, hän myös juontaa päivän ja vetää loppuporinan.

Päiville on ilmoittautunut yhteensä lähes 50 osallistujaa. 

Ohjelma löytyy KeMun sivuilta https://www.jyvaskyla.fi/keskisuomenmuseo

3. Seuraava yleisötilaisuus pidetään torstaina 17.11.2022 yliopiston kirjastolla, Lähteessä

Kaikille avoin keskustelutilaisuus Keltaisen kirjaston uusi elämä järjestetään torstaina 17.11. klo 18.00-19.30 Lähteessä, 1. kerroksen Tietoniekka-salissa.

Ennen tilaisuutta on opastettu kierros Lähteessä klo 17.00 alkaen, ohjeet ennakkoilmoittautumiseen löytyvät osoitteet www.jyu.fi/tiedetta-kaikille

Seuraavan luennon aiheena ovat Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnot Jyväskylässä. Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjaus (Lähde) sai vuoden 2022 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon. Palkinto vahvistaa hyvinvointia ja rakennettua kulttuuriympäristöä.  

Tilaisuudessa keskustelemassa on tämän vuoden voittajakohteen peruskorjauksesta vastannut arkkitehti Ari Sipinen. Tilaisuudessa esitellään myös vuonna 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saanutta Puukuokkaa. Keskustelua johdattelee Jyväskylän kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja maankäyttöjohtaja Leena Rossi.

Tilaisuuden järjestävät Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylä-Seura. Tilaisuus on osa Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaiklle toimintaa, jonka kumppani Jyväskylä-Seura on. 

Vapaa pääsy.

4. Jyväskylä-Seura on mukana Jyväskylän Kirjamessuilla la 26 – su 27.11.2022

Jyväskylän Paviljongissa järjestetään marraskuussa Jyväskylän Kirja, Ruoka & Viini 2022 -messut sekä samaan aikaan Joulu, Lahja ja Käsityö -messut. 

Jyväskylä-Seura on mukana Kirjamessuilla lauantaina 26.11. ja sunnuntaina 27.11.2022. Seuramme esittelypiste löytyy B-hallista, nro 516.

Seurallamme on myös puolituntiset molempina päivinä Kirjamessujen Kulttuurilavalla, lauantaina klo 12-12.30 ja sunnuntaina klo 12.30-13.00. Kulttuurilavan otsikkona on Jyväskylä-Seura: Keskustelua kotiseudusta ja kulttuuriperinnöstä. Mukana puhumassa ovat Jyväskylän yliopistolta lehtori Helena Lonkila ja palvelupäällikkö Pirjo Vuorinen, joka on myös seuramme varapuheenjohtaja. Haastattelijana on toimittaja, seuramme johtokunnan varajäsen Eila Tiainen ja tilaisuuden juontaa seuran puheenjohtaja Helinä Mäenpää.

Lisätietoa kirjamessuista, lipuista ym. saa osoitteesta www.paviljonki.fi

Tervetuloa esittelypisteellemme kertomaan ajatuksia kotiseudusta ja kuuntelemaan Kulttuurilavan keskusteluja.

5. Jyväskylä-Seuran sääntömääräinen syyskokous pidetään tiistaina 29.11.2022

Kutsu

Jyväskylä-Seuran sääntömääräiseen syyskokoukseen

Aika: tiistaina 29.11.2022 klo 17.00 

Paikka: Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähde, 1. kerros, Tietoniekka, 116. Seminaarinkatu 15, Jyväskylä

Tervetuloa syyskokoukseen, jossa sääntömääräisten asioiden lisäksi käsitellään erityisesti Jyväskylä-Seuran juhlavuoden 2023 ohjelmasuunnitelmaa. Seuramme täyttää 70 vuotta. 

Asiat:

1. Kokouksen avaus 

2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa

3. Todetaan kokouksen osanottajat, laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. Hyväksytään vuoden 2023 toimintasuunnitelman 

5. Määrätään vuoden 2022 jäsenmaksun ja kannattajajäsenmaksun suuruus

6. Päätetään johtokunnan jäsenten ja tilintarkastajien palkkioista

7. Hyväksytään vuoden 2023 talousarvio

8. Valitaan johtokunnan puheenjohtaja

9. Valitaan erovuoroisten jäsenten ja varajäsenten tilalle uudet johtokunnan jäsenet ja varajäsenet

10. Valitaan yksi toiminnantarkastaja ja hänelle varahenkilö tarkastamaan seuraavan vuoden tilejä ja hallintoa

11. Päätetään yhdistyksen kokousten koollekutsumistavasta

12. Käsitellään muut mahdolliset esille tulevat asiat, joista johtokunnalle on tehty esitys vähintään kaksikymmentäyksi (21) päivää ennen kokousta tai jotka johtokunta haluaa syyskokoukselle esittää

13. Kokouksen päättäminen

Tervetuloa mukaan! Syyskokouksessa saa kattavan kuvan seuran toiminnasta. Mukaan ovat tervetulleita kaikki kotiseututyöstä kiinnostuneet.

6. Muuta ajankohtaista

Seurallamme on edessä mielenkiintoinen “juhlatoimintakausi”. Kerromme siitä lisää, kunhan syyskokous on hyväksynyt toimintasuunnitelman. Toimintasuunnitelma ja talousarvio löytyvät marraskuun loppuun mennessä myös seuran www-sivuilta. 

Jäsenrekisterimme kaipaa niin sanottua perkausta. Tämän vuoksi tulemme ilmoittamaan jäsenille, mikäli jäsenmaksua ei ole maksettu ja sääntöjen mukaan joudumme erottamaan jäsenen. Varmimmin sähköpostitiedotteet tulevat jatkossakin jäsenmaksun maksaneille. Jäsenmaksun maksaneille saattaa tulla juhlavuoden aikana myös joitakin etuuksia. Olkaa siis aktiivisia vuoden 2023 jäsenmaksujen maksajia. 

Teemme erillisen seuran ystävien sähköpostilistan. Emme halua siis “hukata” ketään, mutta myös muistuttaa, että jäsenmaksuilla maksamme mm. Kylä tutuksi -yleisöluentojen tilavuokria. Nämä tilaisuudethan ovat pääsymaksuttomia. 

Ajankohtaiset tiedot toiminnasta löytyvät www.jyvaskylaseura.fi ja Facebook @jyvaskylaseura.

Tilaisuudet löytyvät myös Jyväskylän kaupungin tapahtumakalenterista ja Keskisuomalaisen sähköisestä Menoinfosta. Paikallinen media on ilahduttavasti huomioinut tapahtumamme.

Kysymyksiä ja ideoita voi myös lähettää puheenjohtajalle puheenjohtaja@jyvaskylaseura.fi 

Tapaamisiin ja mitä parhainta syksyn jatkoa!

Helinä Mäenpää
Jyväskylä-Seuran puheenjohtaja
puheenjohtaja@jyvaskylaseura.fi
p. 050 5487422