JÄSENTIEDOTTEET

Ajankohtaistiedote 26.10.2022

Hyvät Jyväskylä-Seuran jäsenet ja ystävät

Syksy on edennyt jo pitkälle. Luvassa on kuulemma leutoa säätä – sehän sopii, kunhan aikanaan saamme mukavat hiihtokelit ja aurinkoiset hanget. Nyt kuitenkin on aika kurkistaa Jyväskylä-Seuran lähiaikojen toimintaan.

Tässä tiedotteessa:

1. Jyväskylä-Seura julkaisi tänään 26.10.2022 Jyväskylä-kuvion/neulemallin ideointikilpailun lapsille ja nuorille

2. Jyväskylä-Seura on yhteistyökumppanina Keski-Suomen museo- ja kotiseutupäivässä 27.10.2022

3. Seuraava yleisöluento pidetään torstaina 17.11.2022 yliopiston kirjastolla, Lähteessä

4. Jyväskylä-Seura on mukana Jyväskylän Kirjamessuilla la 26 – su 27.11.2022

5. Jyväskylä-Seuran sääntömääräinen syyskokous pidetään tiistaina 29.11.2022

6. Muuta ajankohtaista

1Jyväskylä-Seura julkaisi tänään 26.10.2022 Jyväskylä-kuvion/neulemallin ideointikilpailun lapsille ja nuorille

Osana seuramme 70-vuotisjuhlavuotta 2023 pyydämme jo nyt lapsilta ja nuorilta (alle 29-vuotiailta) ehdotuksia Jyväskylä-kuvioksi. Kuvioehdotuksen voi tehdä vapaana piirroksena, tietokoneella suunniteltuna, askarreltuna tai käsityönä esim. neulomalla. Ehdotukset tulee toimittaa viimeistään 27.11.2022 sähköpostilla osoitteseen puheenjohtaja@jyvaskylaseura.fi.

Pääasiassa käsityöalan ammattilaisista koostuva raati valitsee parhaat, joista yksi kuvioehdotus muokataan Jyväskylä-kuvioksi. Parhaaksi valittu ehdotus saa 800 euron arvoisen tunnustuspalkinnon, joka koostuu lähinnä lahjakorteista. Ensimmäisenä tehdään uuden kuvion mukaan  villasukkien neulomisohje. Se julkaistaan uuden vuoden alkaessa. 

Talven ja ensi vuoden aikana kuviota varioidaan sopivaksi esim. muihin neuleisiin ja painettavaksi vaikkapa verhoihin ja pyyhkeeseen, tatuoinniksi iholle tai siitä voi tehdä esim. pihaan betonilaatan.

Tarkemmat ohjeet löytyvät jatkossa seuramme www-sivulta ja facebookista. Myös yhteistyökumppanimme, kuten Jyväskylän kaupunki, jakavat asiasta tietoa.

Jyväskylällä ei ole monen muun kaupungin tai paikan tavoin ollut omaa kuviota eikä omaa neulemalliakaan. Nyt sellainen valmistuu jonkun lapsen tai nuoren ideasta. Kuvion/mallin omistaja on Jyväskylä-Seura, joka antaa sen eri variaatioineen aikanaan maksutta käyttöön. Juhlavuoden aikana 2023 palaamme aiheeseen useasti ja seuraamme, miten ja missä asukkaat ovat kuviota toteuttaneet.

2. Jyväskylä-Seura on yhteistyökumppanina Keski-Suomen museo- ja kotiseutupäivässä 27.10.2022

Vuosittain järjestettävä Keski-Suomen museo- ja kotiseutupäivä toteutetaan vuorovuosin maakunnassa ja Jyväskylässä. Jyväskylä-Seura on tämänvuotinen kumppani varsinaisen järjestäjän ollessa Keski-Suomen museo. Käynnistimme ideoinnin kevättalvella ja päivän teemaksi tuli seuran ehdotuksesta Lapset ja nuoret ja yhdessä ideoitu alaotsikko Käytännön keinoja kulttuuriperintökasvatukseen. 

Seuran puheenjohtajalla Helinä Mäenpäällä on päivässä valmisteltu puheenvuoro, hän myös juontaa päivän ja vetää loppuporinan.

Päiville on ilmoittautunut yhteensä lähes 50 osallistujaa. 

Ohjelma löytyy KeMun sivuilta https://www.jyvaskyla.fi/keskisuomenmuseo

3. Seuraava yleisötilaisuus pidetään torstaina 17.11.2022 yliopiston kirjastolla, Lähteessä

Kaikille avoin keskustelutilaisuus Keltaisen kirjaston uusi elämä järjestetään torstaina 17.11. klo 18.00-19.30 Lähteessä, 1. kerroksen Tietoniekka-salissa.

Ennen tilaisuutta on opastettu kierros Lähteessä klo 17.00 alkaen, ohjeet ennakkoilmoittautumiseen löytyvät osoitteet www.jyu.fi/tiedetta-kaikille

Seuraavan luennon aiheena ovat Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnot Jyväskylässä. Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjaus (Lähde) sai vuoden 2022 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon. Palkinto vahvistaa hyvinvointia ja rakennettua kulttuuriympäristöä.  

Tilaisuudessa keskustelemassa on tämän vuoden voittajakohteen peruskorjauksesta vastannut arkkitehti Ari Sipinen. Tilaisuudessa esitellään myös vuonna 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saanutta Puukuokkaa. Keskustelua johdattelee Jyväskylän kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja maankäyttöjohtaja Leena Rossi.

Tilaisuuden järjestävät Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylä-Seura. Tilaisuus on osa Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaiklle toimintaa, jonka kumppani Jyväskylä-Seura on. 

Vapaa pääsy.

4. Jyväskylä-Seura on mukana Jyväskylän Kirjamessuilla la 26 – su 27.11.2022

Jyväskylän Paviljongissa järjestetään marraskuussa Jyväskylän Kirja, Ruoka & Viini 2022 -messut sekä samaan aikaan Joulu, Lahja ja Käsityö -messut. 

Jyväskylä-Seura on mukana Kirjamessuilla lauantaina 26.11. ja sunnuntaina 27.11.2022. Seuramme esittelypiste löytyy B-hallista, nro 516.

Seurallamme on myös puolituntiset molempina päivinä Kirjamessujen Kulttuurilavalla, lauantaina klo 12-12.30 ja sunnuntaina klo 12.30-13.00. Kulttuurilavan otsikkona on Jyväskylä-Seura: Keskustelua kotiseudusta ja kulttuuriperinnöstä. Mukana puhumassa ovat Jyväskylän yliopistolta lehtori Helena Lonkila ja palvelupäällikkö Pirjo Vuorinen, joka on myös seuramme varapuheenjohtaja. Haastattelijana on toimittaja, seuramme johtokunnan varajäsen Eila Tiainen ja tilaisuuden juontaa seuran puheenjohtaja Helinä Mäenpää.

Lisätietoa kirjamessuista, lipuista ym. saa osoitteesta www.paviljonki.fi

Tervetuloa esittelypisteellemme kertomaan ajatuksia kotiseudusta ja kuuntelemaan Kulttuurilavan keskusteluja.

5. Jyväskylä-Seuran sääntömääräinen syyskokous pidetään tiistaina 29.11.2022

Kutsu

Jyväskylä-Seuran sääntömääräiseen syyskokoukseen

Aika: tiistaina 29.11.2022 klo 17.00 

Paikka: Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähde, 1. kerros, Tietoniekka, 116. Seminaarinkatu 15, Jyväskylä

Tervetuloa syyskokoukseen, jossa sääntömääräisten asioiden lisäksi käsitellään erityisesti Jyväskylä-Seuran juhlavuoden 2023 ohjelmasuunnitelmaa. Seuramme täyttää 70 vuotta. 

Asiat:

1. Kokouksen avaus 

2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa

3. Todetaan kokouksen osanottajat, laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. Hyväksytään vuoden 2023 toimintasuunnitelman 

5. Määrätään vuoden 2022 jäsenmaksun ja kannattajajäsenmaksun suuruus

6. Päätetään johtokunnan jäsenten ja tilintarkastajien palkkioista

7. Hyväksytään vuoden 2023 talousarvio

8. Valitaan johtokunnan puheenjohtaja

9. Valitaan erovuoroisten jäsenten ja varajäsenten tilalle uudet johtokunnan jäsenet ja varajäsenet

10. Valitaan yksi toiminnantarkastaja ja hänelle varahenkilö tarkastamaan seuraavan vuoden tilejä ja hallintoa

11. Päätetään yhdistyksen kokousten koollekutsumistavasta

12. Käsitellään muut mahdolliset esille tulevat asiat, joista johtokunnalle on tehty esitys vähintään kaksikymmentäyksi (21) päivää ennen kokousta tai jotka johtokunta haluaa syyskokoukselle esittää

13. Kokouksen päättäminen

Tervetuloa mukaan! Syyskokouksessa saa kattavan kuvan seuran toiminnasta. Mukaan ovat tervetulleita kaikki kotiseututyöstä kiinnostuneet.

6. Muuta ajankohtaista

Seurallamme on edessä mielenkiintoinen “juhlatoimintakausi”. Kerromme siitä lisää, kunhan syyskokous on hyväksynyt toimintasuunnitelman. Toimintasuunnitelma ja talousarvio löytyvät marraskuun loppuun mennessä myös seuran www-sivuilta. 

Jäsenrekisterimme kaipaa niin sanottua perkausta. Tämän vuoksi tulemme ilmoittamaan jäsenille, mikäli jäsenmaksua ei ole maksettu ja sääntöjen mukaan joudumme erottamaan jäsenen. Varmimmin sähköpostitiedotteet tulevat jatkossakin jäsenmaksun maksaneille. Jäsenmaksun maksaneille saattaa tulla juhlavuoden aikana myös joitakin etuuksia. Olkaa siis aktiivisia vuoden 2023 jäsenmaksujen maksajia. 

Teemme erillisen seuran ystävien sähköpostilistan. Emme halua siis “hukata” ketään, mutta myös muistuttaa, että jäsenmaksuilla maksamme mm. Kylä tutuksi -yleisöluentojen tilavuokria. Nämä tilaisuudethan ovat pääsymaksuttomia. 

Ajankohtaiset tiedot toiminnasta löytyvät www.jyvaskylaseura.fi ja Facebook @jyvaskylaseura.

Tilaisuudet löytyvät myös Jyväskylän kaupungin tapahtumakalenterista ja Keskisuomalaisen sähköisestä Menoinfosta. Paikallinen media on ilahduttavasti huomioinut tapahtumamme.

Kysymyksiä ja ideoita voi myös lähettää puheenjohtajalle puheenjohtaja@jyvaskylaseura.fi 

Tapaamisiin ja mitä parhainta syksyn jatkoa!

Helinä Mäenpää
Jyväskylä-Seuran puheenjohtaja
puheenjohtaja@jyvaskylaseura.fi
p. 050 5487422