Kylä tutuksi -luennot keväällä 2021

Korona-pandemiaan liittyvien kokoontumisrajoitusten vuoksi ohjelmaan voi tulla muutoksia.

Tiistai 20.4.2021 klo 17.00–18.30  seurattavissa suorana verkossa Jyväskylän kansalaisopiston youtube – kanavalla ja kaksi viikkoa tapahtuman jälkeen tallenteena.

Jyväskylän Hippoksen historia ja tulevaisuus
Heinäpellosta liikunnan ja hyvinvoinnin osaamiskeskukseksi

Erkki Huovinen ja Anne Sandelin

Hippoksella on järjestetty raveja, ajettu rallia ja urheiltu vuosikymmeniä. Tulevaisuuden Hippos on kaupunkilaisten kohtaamispaikka, Pohjoismaiden suurin liikunnan, urheilun ja huippu-urheilun, terveyden sekä hyvinvoinnin ja tapahtumien keskus ja ainutlaatuinen liikunnan tutkimuksen, koulutuksen ja innovaatioiden osaamiskeskus.

Erkki Huovinen: Heinäpellosta jälkimoderniksi palvelukeskukseksi

Liikuntatieteiden tohtori ja yhteiskuntatieteiden lisensiaatti (Jyväskylän yliopisto) Erkki Huovinen  työskenteli eri tehtävissä Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluissa 1980-2014 ja teki väitöskirjan Hippos-Kampus -alueesta (Jyväskylän yliopisto).

Anne Sandelin: Hippos-hanke rakentaa tulevaisuuden osaamiskeskusta

Jyväskylän kaupungin elinkeinojohtaja Anne Sandelin on Business Jyväskylän esimies ja työskentelee elinvoiman edistämiseksi, myös Hippos-hankkeessa. Hankkeen toteutuminen on monien toimijoiden ja rahoittajien yhteistyötä.

Luennon yhteyteen järjestetään mahdollisuus ennakkokysymysten esittämiseen. Ennakkokysymyksiä Hippoksesta voi lähettää vielä torstaina 15.4. Osoitteeseen elinkeino@jyvaskyla.fi

Kysymyksiin vastataan luennon lopulla.

MENNEET LUENNOT 2021

Tiistai 16.3.2021 klo 17.00–18.30  seurattavissa suorana verkossa Jyväskylän kansalaisopiston youtube – kanavalla

Kirjailija Vesa Niinikangas kertoo sanoin ja kuvin, miten nykyaika modernina elämäntapana muotoutui hänen isoäitinsä kauppias Ida Niinikankaan perheessä Mäki-Matissa 1900-alusta vuosisadan puoliväliin. 1920-luvulla hevonen vaihtui autoon, puhelin helpotti yhteydenpitoa, radio kertoi uutisia maailmalta, levysoitin toi musiikin kotiin ja kahvilaan. Tarinassa esiintyy myös Niinikankaan työntekijöitä sekä muita Mäkimatin asukkaita. Niinikankaan sekatavarakauppa oli monen mäkimattilaisen perheen vakituinen ostospaikka. Kahvila munkkeineen, pianoineen ja levysoittimineen veti puoleensa mäkimattilaisten lisäksi opettajaseminaarin opiskelijoita ja lukiolaisia. Luento löytyy myös tallenteena kaksi viikkoa kyseiseltä kanavalta.

Tiistai 16.2.2021 klo 17.00–18.30 seurattavissa suorana verkossa Jyväskylän kansalaisopiston youtube – kanavalla

Juhlavuottaan viettävän Keskisuomalaisen varapäätoimittaja Inkeri Pasanen ja
informaatikko Jaana Ojala valottavat lehden näkökulmia Jyväskylään eri vuosikymmenillä. Millainen on ollut 150-vuotiaan lehden suhde kotikaupunkiinsa? Entä kaupungin ja kaupunkilaisten suhde lehteen? Miten suhde on ajan kuluessa muuttunut, entä millainen se on tänään? Luento löytyy myös tallenteena kaksi viikkoa kyseiseltä kanavalta.

Tiistai 19.1.2021 klo 17.00–18.30 Keski-Suomen museon auditorio
Huom! Luento peruttiin koronatilanteen johdosta.

Museolehtori Tuula Vuolio-Vallenius ja museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen
kertovat Keski-suomen museon uuden Keskisuomalaisuutta etsimässä -perusnäyttelyn suunnittelu- ja rakentamisprosessista sekä Ruusupuiston uusista suunnitelmista. Näyttely on hienosti ja kiinnostavasti tehty moniulotteinen katsaus Keski-Suomen historiaan.