TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUODELLE 2025

Hyväksytty syyskokouksessa 27.11.2024

Jyväskylä-Seura ry:n
TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUODELLE 2025

1. Yleistä ja toiminnan tarkoitus


Jyväskylä-Seura ry on kaupunkiympäristöä, -kulttuuria ja -historiaa vaaliva ja edistävä koko Jyväskylän vuonna 1953 perustettu kotiseutuyhdistys.

Yhdistyksen säännöt:

2 § Yhdistyksen tarkoituksena on
– kotiseudun kaikinpuolinen kehittäminen paikallisten erityispiirteiden pohjalta,
– elinympäristön laadun parantaminen ja ihmisten viihtyvyyden lisääminen,
– kotiseututietouden lisääminen ja kotiseutuhengen ylläpitäminen sekä
– kotiseudun kulttuurien vaaliminen ja edistäminen.


Jyväskylä-Seura tutkii yhteistyössä toimijoiden ja kaupunkilaisten kanssa mennyttä aikaa, nykyisyyttä ja tulevaisuuden ilmiöitä järjestämällä luentoja, keskusteluja, tilaisuuksia ja tutustumisretkiä sekä kokoamalla ja tallentamalla kotiseutuun liittyviä asioita.


Keskeiseksi toimintamuodoksi ovat vakiintuneet Kylä tutuksi -yleisötilaisuudet, joissa kansalaiset, tutkijat, asiantuntijat, viranomaiset ja päättäjät kohtaavat ja keskustelevat muun muassa Jyväskylän kulttuuriin, historiaan, ympäristöön ja elinkeinoelämään liittyvistä aiheista.


Yhdistys tekee yhteistyötä muun muassa Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän yliopiston (mm. Avoimen tiedon keskus) sekä muiden yhdistysten, asukas-, kylä- ja kotiseutuyhdistysten ja toimijoiden kanssa. Jyväskylä-Seura ry kuuluu Suomen Kotiseutuliittoon ja hyödyntää aktiivisesti liiton tietotaitoa ja koulutuksia.

2. Vuoden 2025 toiminnasta


Vuonna 2025 Jyväskylä-Seuran toiminnan pääteemoja ovat monipuolinen yhteistyö ja verkostoituminen sekä vastuullisuus ja kestävä kehitys. Edelleen painotetaan aktiivisen toiminnan jatkumista, toiminnan tunnetuksi tekemistä ja jäsenhankintaa. Kaikessa toiminnassa on tavoitteena yhteistyökumppaniverkoston laajentaminen aiheiden mukaisesti esimerkiksi yritysten, tiedeyhteisöjen, asukas- ja kyläyhdistysten sekä muiden toimijoiden kanssa. Toimintaan ja tilaisuuksiin tuodaan lisää elämyksellisyyttä. Johtokunta päättää, onko seuran tilaisuus maksullinen vai onko tilaisuuteen vapaa pääsy. Seuran tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja erikseen päätetään, onko jäsenten osallistumismaksu edullisempi. 


Yhdistys jatkaa suosittujen Kylä tutuksi -yleisötilaisuuksien järjestämistä. Tavoitteena on 6 tilaisuutta vuodessa. Taloudellisten mahdollisuuksien ja harkinnan mukaan voidaan joitakin tilaisuuksia lähettää suorana tai lisäksi tallentaa ja tekstittää seuran YouTube-kanavalle. Yleisötilaisuuksien toteutustavat voivat vaihdella ja sisältää muun muassa luentoja, paneelikeskusteluja ja kulttuuriesityksiä sekä tutustumiskäyntejä. Kylä tutuksi -tilaisuuksien toteutuksen muoto, ajankohta ja paikka sovitaan aiheen ja tilanteen mukaan. Yleisötilaisuuksien järjestämiseen haetaan myös lisää yhteistyökumppaneita ja asiantuntijoita.

Kylä tutuksi -yleisötilaisuuksien aiheet tarkentuvat johtokunnan valmistelun myötä muutama kuukausi kerrallaan. 

Kylä tutuksi -yleisötilaisuuksien aihelistalla on mm. seuraavia sisältöjä, joista valmistellaan vuoden 2025 tilaisuudet: 

– Jyväsjärven ympäri osat 2 ja 3, mm. Siirtolapuutarha, Kuokkala, Ylistönrinteen luontoarvot ja huipputeknologia, Mattilanniemen ranta-alueen kehitys sekä yliopisto- ja yrityselämä, sataman alueesta Lutakkoon ja Schaumanin linnan kautta Rauhalahteen – historiasta tähän päivään. 

 – Jyväskylän elinkeinoelämän ”koko kuva”

– Tourujoen historia ja uudistus

– tietokirjailija Mikko Porvalin luento 

– Jyväskylän luonto ja sen muutokset: luonnonsuojelualueet, monimuotoisuus, linnusto

– Jyväskylä – mäkihyppykaupunkiko sekin on (Taulumäen ja Laajavuoren hyppyrit)

– Jyväskylän koulutus historiasta tähän päivään – yliopistosta ammattiopistoon

– tietokirjailija Jussi Jäppisen tuotanto

– Jyväskylän kirkot – ennen ja nyt (luento ja opastettu kierros), yhteistyössä seurakuntien kanssa/useampi tilaisuus, arkkitehtuuri/historia/tämän päivän toiminta 

– Nuorten paikallisten kirjailijoiden tuotannosta, yhteistyössä Keski-Suomen kirjailijat ry:n kanssa 

– Majuri Carl Christian Rosenbröijerin merkitys (teki aloitteen Jyväskylän kaupungin perustamisesta) ja Jääskelän tilan historia ja nykypäivä Oravasaaressa – luento ja käynti hautakappelilla ja Jääskelässä 

– 

– Tiedettä kaikille -tilaisuudet yhteistyössä yliopiston kanssa (vähintään 2 kpl) 

Myös kotiseuturetket vahvistavat kotiseututietoutta ja lisäävät kotiseutuhenkeä. Kotiseuturetki voi olla opastettu linja-autoretki tai opastettu kävelykierros tai sisältää tutustumiskäyntejä. Retkillä otetaan huomioon myös luontoarvot ja ympäristöasiat.

Opastettuja linja-autoretkiä järjestetään kaksi vuoden aikana ja myös näihin haetaan yhteistyökumppaneita. Toinen retkistä suuntautuu Palokkaan. Retket toteutetaan toukokuussa ja syyskuun alkupuolella.  

Jyväskylä-Seura voi myöntää Jyväskylä-Seuran palkinnon seuran ja kotiseututyön kannalta ansioituneelle henkilölle tai toimijalle. Palkinnon myöntämisestä päättää Jyväskylä-Seuran johtokunta ja se jaetaan seuran virallisen syntymäpäivän 17.5. läheisyydessä erikseen sovitulla tavalla, joko vuosittain tai harvemmin. 

 

Jyväskylä-Seura osallistuu mahdollisuuksien mukaan erikseen sovitusti muiden järjestämiin tilaisuuksiin kuten Jyväskylän kirjamessuille. Kirjamessuille osallistuttaessa seuralla on oma osasto ja molempina päivinä ohjelmaa lavalla.

 

Jatketaan vuonna 2022 alkanutta yhteistyötä Jyväskylän yliopiston avoimen tiedon keskuksen kanssa mm. järjestämällä yhdessä tilaisuuksia ja hyödyntämällä yliopiston asiantuntijoita. Jyväskylä-Seura on Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaikille -toiminnan kumppani. Yhteistyössä yliopiston eri oppiaineiden ja laitosten kanssa (esim. Historia ja etnologia ja Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimus) toteutetaan arjen dokumentointia. Myös muita yksittäisiä kotiseutuun liittyviä tallennusprojekteja voidaan toteuttaa mahdollisuuksien mukaan yhteistyöprojekteina.

 

Jyväskylä-Seura jatkaa yhteistyötä Jyväskylän kaupungin eri palvelujen ja yksiköiden kanssa ja osallistuu kaupungin kutsumiin keskustelutilaisuuksiin ja muun muassa vuosittain järjestettävään Keski-Suomen museo- ja kotiseutupäivään. 

Seura ja Keski-Suomen museo käynnistävät tallennus- ja kokoelmayhteistyön, johon kutsutaan mukaan kaikkia kiinnostuneita. 

Jatketaan myös yhteistyötä Jyväskylän asukas- ja kotiseutuyhdistysten kanssa kutsumalla yhdistyksiä mm. yhteisiin tapahtumiin ja välittämällä tietoa toiminnasta.

Jyväskylä-Seura seuraa Suomen Kotiseutuliiton ohjelma- ja koulutustarjontaa ja osallistuu seuralle tärkeiksi koettuihin tapahtumiin ja ideoihin, hakee avustuksia sekä lähettää edustajan Valtakunnallisille kotiseutupäiville ja Kotiseutuliiton vuosikokoukseen (vuonna 202 Valkeakoskella). Seura hakee harkintansa mukaan Kotiseutuliiton ansiomerkkejä ansioituneille henkilöille.

Jyväskylä-Seuran kevätkokous järjestetään maaliskuussa ja syyskokous marraskuussa. Sääntömääräisten kokousten yhteydessä järjestetään mahdollisesti luentoja tai muuta ohjelmaa.


Jyväskylä-Seura hakee avustuksia ja apurahoja toimintansa kehittämiseen ja uusien ideoiden toteuttamiseen ainakin Jyväskylän kaupungilta. 

Jyväskylä-Seuran toiminnan kehittämiskohteisiin kuuluu 

  1. osallistaa asukkaita tallennus- ja kokoelmayhteistyöhön käynnistämällä siihen liittyvää yleisökoulutusta ja toimintaa yhteistyössä kaupungin museotoimen kanssa
  2. edistää nuorten kotiseutuinnostusta ja löytää nuorten kanssa heitä kiinnostavia tapoja perehtyä tai kertoa kotiseudusta, 
  3. löytää ulkomailta Jyväskylään muuttaneiden kanssa yhteisiä toiminnan muotoja, 
  4. selvittää kansainvälisen yhteistyön mahdollisuuksia ja laatia seuran kansainvälistymisohjelma.


Jyväskylä-Seuran sihteerinä jatkaa johtokunnan ulkopuolelta nimetty henkilö.

Seuran valmiudet etäkokouksiin ja hybriditoimintaan ovat hyvät, mutta niiden toteuttamiseen tarvitaan ulkopuolista asiantuntemusta. Yhdistyksen www-sivujen sisältöä kehitetään erityisesti ottaen huomioon kiinnostavuus ja käyttäjäystävällisyys. Kotisivujen asiantuntija- ja päivittäjäpalveluista vastaa johtokunnan ulkopuolelta nimetty henkilö. 

Tavoitteena on ottaa YouTube ja Instagram aktiiviseen käyttöön ja muun muassa tehdä seuran toiminnasta tiivistelmä englanniksi.

 

Seura viestii lähettämällä säännöllisesti mediatiedotteita seuran toiminnasta, tarjoamalla haastatteluja, olemassa läsnä eri tilaisuuksissa, tuomalla eri yhteyksissä esille seuran näkemyksiä ja ottamalla tarvittaessa kantaa seuran kannalta keskeisiin kotiseututyöhön
liittyviin aiheisiin. Seuran omat www-sivut ja facebook pidetään ajan tasalla, niissä on kiinnostavaa sisältöä sekä visuaalisesti miellyttävä ulkoasu. Seuran jäsenille ja ystäville lähetetään vuodessa useampi ajankohtaistiedote sähköpostilla. Seura tiedottaa tapahtumistaan myös Jyväskylän kaupungin tapahtumakalenterissa ja Sanomalehti keskisuomalaisen Meno-infossa.

Seuran viestintä- ja markkinointituotteita hankitaan lisää ja uusitaan tarpeen mukaan (mm. kangaskassi, esite, roll up-seinäkkeet). 

 

Jyväskylä-Seura ry:n

Talousarvio 2025

 

Tulot

Jäsenmaksut 70×20 on 1400

Avustukset 

– kaupungin toiminta-avustus 1200

Tilaisuudet, retket ja kierrokset 900

Tuotemyynti 300

Toimintatulot yhteensä 3700 

 

Menot

Pankin palvelu 300

Tilitoimisto 450

Kotiseutuliiton jäsenmaksu 55

Kotiseutupäivät 500

Viestintä, sihteeri, nettisivut, markkinointituotteet 1700

Postikulut, toimisto yms. 250

Kotiseuturetket ja opastetut kierrokset 1000

Kylä tutuksi -yleisötilaisuudet ja luennot 1200

Jyväskylä-Seuran palkinto 100

Muu toiminta kuten mukanaolo kirjamessuilla 400

Tallenne yms. dokumentointi 100

Toimintamenot yhteensä 5955

 

Tulosennuste 2025 on -2255