Lasten ja nuorten ehdotuksista on valittu kolme tunnustuspalkinnon saajaa, Jyväskylä-villasukkien neuleohje jo maksutta kaikkien saatavilla

Jyväskylä-Seura kutsui loppusyksyllä 2022 lapsia ja nuoria ideoimaan Jyväskylä-kuvion, joka sopisi neulottuna villasukkiin, muihin neuleisiin, painettuna vaikkapa käsipyyhkeeseen, verhoihin tai tatuointina iholle. Ensimmäiseksi kuviosta tehtiin Jyväskylä-villasukan neuleohje., neluleohje on julkaisu myös videona. Julkistamistilaisuudessa olikin jo nähtävillä valmiit Jyväskylä-villasukat.

Määräaikaan mennessä Jyväskylä-Seura sai 65 ihastuttavaa ehdotusta alle 29-vuotiailta lapsilta ja nuorilta. Ehdotusten tekijät olivat 4–27-vuotiaita. Lopullisen valinnan teki ennalta valittu raati, jossa oli edustajia Jyväskylä-Seurasta, Suomen Käsityön museosta, TaitoKeski-Suomesta, Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulusta, kulttuurin yhdysopettajista ja viestinnästä ja markkinoinnista sekä Lankakauppa Titityystä ja Johanna Ärje/Anna Johanna Knitwear designer.

Raati valitsi yksimielisesti kolme ehdotusta tunnustuspalkinnon saajiksi. Ensimmäisen tunnustuspalkinnon saaja sai 800 euron edestä lähinnä lahjakortteja, toiseksi valittu tunnustuspalkinnon saaja sai myös lahjakortteja ja pienen muistamisen sai myös kolmanneksi valittu tunnustuspalkinnon saaja.

Ensimmäiseksi Jyväskylä-kuvioksi valittiin Heta Vaattovaaran ehdotus (kuvio liitteenä).

– Jyväskylä on minulle kotikaupunki keskellä Suomen kauneinta luontoa. Yhdistin omaan kuvioehdotukseeni luontoa, valon kaupunkia ja yleisesti Jyväskylän kaupunkimaisemaa. Pääosassa on Kuokkalansilta, joka tervehtii ensimmäisenä Jyväskylään saapuessa kulkijaa. Olen 27-vuotias luokanopettajaopiskelija Jyväskylästä. Olen myös kotoisin täältä, joten kaupunki on minulle jo itsessään merkityksellinen, kertoo Heta Vaattovaara.

Raadin mielestä Hetan ehdotus oli kokonaisuudessaan hyvin hallittu ja valmis. Kuviokokonaisuus  mahdollistaa monenlaisia toteutuksia.

Jyväskylä-Seura tilasi neuleohjeen Hetan villasukkamalliin. Neuleohjeen teki Johanna Ärje Anna Johanna Knitwear designer:ista. Jyväskylä-villasukkien neuleohje on maksutta saatavilla 9.1. alkaen Jyväskylä-Seuran nettisivulta www.jyvaskylaseura.fi. Ohje on saatavilla ainakin raadissa mukana olleiden yhteistyökumppanien www-sivulta. Heta Vaattovaaran Jyväskylä-kuviosta suunnitellaan myös kaarrokevillapaidan neuleohjetta, mutta tästä tiedotetaan lähiaikoina.


Toiseksi Jyväskylä-kuvioksi valittiin Reittu Häkkisen ehdotus (kuvio liitteenä). 

– Tämä kuvaa Jyväskylää mielestäni siksi, että tämä on Jyväskylän keskustan keskus, jossa ihmiset sopivat tapaavansa. Jos minulta kysyttäisiin, mitä minulle tulee mieleen Jyväskylästä, mieleeni tulisi Kompassi,
kertoo omasta ehdotuksestaan Reittu Häkkinen.

11-vuotias Reittu on ollut kaupungin kuvataidekoulussa 5-vuotiaasta lähtien yhtäjaksoisesti. Piirtämisen ohella hän harrastaa jalkapalloa, yleisurheilua ja partiotoimintaa. Raadin mielestä Reittun ehdotus oli herkkä ja luova piirros Jyväskylän keskustan Kompassista. Graafinen kuvio sopii esimerkiksi painotyöksi tai vaikkapa tatuoinniksi.Kolmannen Jyväskylä-kuvion tunnustuspalkinnon saavat sisarukset Aurelia ja Lidia Silvast (kuvat liitteenä)

6-vuotias Lidia kommentoi kuvaansa: 
– Siinä on sitä metsää, vettä, vuoria ja junarataa. Tää on hyvä, koska tässä on niin paljon tätä Jyväskylää.

4-vuotias Aurelia kertoo kuvastaan:
– Jyväskylä Valon kaupungin valot ja valosirkus. Ja siinä sinisessä ollaan aalloissa ja uidaan. Kalojen ruokkimisen aiheet. Kaloja kalastetaan ja syödään.

Raati halusi nostaa esille myös nuorimpia ehdotusten tekijöitä. Raadin mielestä sisarusten töissä oli Jyväskylän maamerkkien lisäksi erityisesti iloa ja väriä.

Saapuneissa Jyväskylä-kuvioehdotuksissa oli selkeästi muutama aihe ylitse muiden: Jyväskylän luonto eli järvet, metsät ja mäet sekä tunnetut maamerkit kuten Kuokkalan silta, Valon kaupunki ja Kompassi. Monissa töissä oli hauskasti ja idearikkaasti yhdistetty myös kaupungin vaakunan osia luontoon ja tunnistettaviin rakennuksiin.

Lidian kuva
Aurelian kuva


Jyväskylä-Seura täyttää tänä vuonna 70 vuotta

Jyväskylä-Seura kiittää lämpimästi jokaista kuvioehdotuksen lähettäjää.
Ilahduimme jokaisesta tulleesta ehdotuksesta. Monta hyvää ehdotusta jäi nyt valitettavasti vaille tunnustusta, koska mainioita vaihtoehtoja oli niin runsaasti. Toivomme, että Heta Vaattovaaran ja Reittu Häkkisen Jyväskylä-kuviot näkyvät monenlaisina toteutuksina ja jäävät elämään. Seura ei aseta väri- tai muita ehtoja kuvioiden käytössä. Kuvioiden yhteyteen voi liittää myös sanan Jyväskylä, käyttötavasta riippuen, sanoo Jyväskylä-Seuran puheenjohtaja Helinä Mäenpää. 

Jyväskylä-Seura täyttää tänä vuonna 70 vuotta.
– Halusimme käynnistää juhlavuoden kutsumalla lapsia ja nuoria mukaan Jyväskylä-kuvion luomiseen. Ensimmäinen avaus onkin Jyväskylä-kuvion julkistaminen ja mielenkiintoista ohjelmaa on tulossa pitkin vuotta. Jyväskylä-Seura on kaupunkiympäristöä, -kulttuuria ja -historiaa vaaliva ja edistävä koko Jyväskylän nykyaikainen kotiseutuyhdistys, kertoo Helinä Mäenpää.

Kiitos yhteistyökumppaneille ja lahjakorttien lahjoittajille

Lisäksi Jyväskylä-Seura kiittää yhteistyökumppaneita, joiden kanssa Jyväskylä-kuvioasiaa on toteutettu. Erityiskiitokset yllä mainitulle raadille. Suuri kiitos tunnustuspalkintojen lahjakorttien antajille: Jyväskylän kaupunki (kaupunginteatteri, viestintä ja markkinointi, Jyväskylä Sinfonia ja AaltoAlvari), Suomalainen kirjakauppa, Finnkino, Elonen Oy, käsityöliike Neuloosi ja Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis sekä Jyväskylä-Seura.      

Terveisin
Helinä Mäenpää
Jyväskylä-Seuran puheenjohtaja
0505487422
www.jyvaskylaseura.fi

Hyväksytkö sivustolla kolmansien osapuolten evästeiden käytön? Tutustu tietosuojaselosteeseen