Kotiseuturetket

Tulevat

JYVÄSKYLÄ-SEURAN KOTISEUTULAUANTAI  7.10.2023
Jyväskylän kaupungin pääkirjastolla klo 11-15.
Vapaa pääsy!
 
Mikä on sinun kotiseutusi? Asuinalue, kylä? Synnyinseutu? Muu tärkeä paikka? Mielenmaisema tai murre? Kuuluminen johonkin ryhmään?
Sydän voi sykkiä monelle paikalle ja asialle.
 
Kotiseututunnetta voi synnyttää ja ylläpitää yhdessä tekeminen, muistojen tallentaminen, valokuva, kirja tai musiikki.
Kotiseutuun voi myös tutustua syvemmin vaikkapa opastetuilla kierroksilla tai osallistumalla asukasyhdistysten ja kyläyhdistysten toimintaan.
 
Tervetuloa tapaamaan asukas- ja kyläyhdistyksiä, tutustumaan kaupungin osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin, kuulemaan oman arjen tallentamisesta, kuuntelemaan maahanmuuttajien kotiseutuajatuksia, juttelemaan alueen matkailuoppaiden kanssa ja kuulemaan, miten rap ja kotiseuturakkaus liittyvät toisiinsa. Kirjasto on koonnut tutustuttavaksi Jyväskylään liittyvää kotiseutukirjallisuutta.
 
ESITTELYPISTEET la 7.10. klo 11-15 Minnansalissa:
 
klo 11.00 alkaen Jyväskylä-Seura toivottaa tervetulleeksi, nähtävillä Viiden veistoksen video ja Kaupunginjohtajan käätyjen video sekä lisää kotiseutuasiaa Jyväskylä-Seuran esittelypisteellä.
 
Toiminnan ja tapahtumien esittelyä ja kotiseutukirjallisuutta:
Vanhan Korpilahden kotiseutuyhdistys ry, Ylä-Muuratjärvi-seura, Vaajakosken Kohinat, Palokka-Seura, Kypärämäki-Köhniön asukasyhdistys, Säynätsalo-seura, Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistys ja Keski-Suomen kylät, Jyväskylä-Seura, Jyväskylän kaupungin osallisuuspalvelut ja Jyväskylän matkailuoppaat.
 
KULTTUURILAVAN OHJELMA la 7.10. klo 11-15:
 
klo 11.45 Naiskuoro Harput, iloista elämän tunnelmointia muutaman laulun verran  
 
klo 12.00 – 12.45 Arjen tallentaminen, Miten tallennan omaa, perheeni ja lähipiirin tai sukuni elämää. Kirjallisuusterapian opettaja, FT, kirjallisuusterapiaohjaaja Karoliina Maanmieli kertoo tallentamisen keinoista. Oman sukuhistorian ja lähipiirin valokuvakirjoista alustaa “sukuhistoristi” Virpi Kaartinen.  Muistelusalkkuja esittelee kulttuuriluotsi Matleena Kantola. Pääkirjaston digihuoneen palveluista kertoo informaatikko Aapo Ruuttunen.
 
klo 13.15 – 13.45 Monikulttuurisuus ja kotiseutu. Mitä kotiseutu merkitsee muualta Suomeen muuttaneille, keskustelemassa Gloria Lapitan ja muita Jyväskylään toisesta maasta muuttaneita.
 
klo 14.00-14.25 Osallisuus yhteisöissä ja vaikuttamisen prosesseissa. Jyväskylän kaupungin osallisuuspalveluista kertoo osallisuuskoordinaattori Matleena Kantola. Pitkin poikin Jyväskylää -asuinalueiden ja kylien esittelysarjaa esittelee koordinaattori Malanja Mieskonen
 
klo 14.30-15.00 Rap ja kotiseuturakkaus. Jyväskylä tunnetaan rap-musiikin kaupunkina. Rap-musiikista ja sen yhteydestä kotiseuturakkauteen kertoo muusikko, kulttuuriaktiivi ja yrittäjä Ossi Valpio.

Kotiseutulauantai-tapahtuma on osa Jyväskylä-Seuran 70-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.
 
Lämpimästi tervetuloa! 
Järjestäjä Jyväskylä-Seura ry, tapahtumaa on tukenut Jyväskylän kaupunki.
Jyväskylä-Seura
Jyväskylän kaupunki  – City of Jyväskylä
 
Lisätietoja:
Helinä Mäenpää
Jyväskylä-Seuran puheenjohtaja

050 5487422

Ranta

Menneet

Korpilahden Pohjoisten Kylien rikkaudet ja rakkaudet
 
Tervetuloa kotiseuturetkelle keskelle Jyväskylää, silti melko tuntemattomiin maisemiin 
tiistaina 5.9.2023
 
Jyväskylä-Seuran kotiseuturetki lähtee Jyväskylän Matkakeskuksesta 5.9. Klo 16.45 ja paluu noin klo 20.30 Jyväskylän Liikenteen linja-autolla.
 
Kylillä on muutakin kuin luonnonrauhaa. Löytyy vanhan asumisen kulttuuria, taiteilijaresidenssejä, kyläkoulujen uutta elämää, vilkkaita muuttokohteita, aktiivisia kyläseuroja, vuokrattavia kylätaloja, rohkeita tapahtumaideoita, yhteistyötä ja tietysti myös laavuja ja oikea erämaakämppä kulttuuria unohtamatta. Retken opas kylätoiminnan tiennnäyttäjä Paula Määttä kertoo linja-autossa kylistä ja elämästä lisää.
 
Ilmoittaudu viimeistään 3.9. Klo 18 sähköpostitse puheenjohtaja@jyvaskylaseura.fi.
Retken hinta sisältää kahvitarjoilun. Hinta Jyväskylä-Seuran jäsenille 10 euroa ja muille 15 euroa.
Maksu käteisellä linja-autossa.
Retki ei ole täysin esteetön.
 
Ohjelma:
-Klo 16.45 lähtö matkakeskuksesta.
-klo 17.15 Vanha Laukkalan tila, kotimuseo, vanhat rakennukset, pieni taidenäyttely, Tapani Laukkala ja Anneli Kuusinen-Laukkala.
-klo 18.15 Ylä-Muuratjärven kylätalo, kahvit ja kylätoiminnan esittely, Helena Mieskolainen.
-klo 19.15 Sarvenperän koulu, kylätoiminnan esittely ja koululle muuttaneen perheen kokemuksia, Seija Halinen ja Maria Virtanen.
-Klo 20 Kuohun kylätalo, kylätoiminnan esittely, Solja Pasanen.
-noin klo 20.30 paluu matkakeskukseen.
 
Matkalla myynnissä Jyväskylä-Seuran kangaskasseja. Hinta seuran jäsenille 8 euroa, muille 10 euroa (käteinen).
 
Järjestäjä: Jyväskylä-Seura ry
Lisätietoja: puheenjohtaja Helinä Mäenpää
0505487422

www.jyvaskylaseura.fi

Laukkalan kartano pihapiiri

Vanhan Laukkalan pihapiirissä lähes kaikki on 1800-luvulta. Kuva: Nea Kukkonen

Jyväskylä-Seuran kotiseuturetki Tikkakoskelle keskiviikkona 7.9.2022

Tunnetko Tikkakosken mielenkiintoista menneisyyttä, entäpä tämän päivän elämää ja palveluja? Oletko käynyt Ilmavoimamuseolla?

Tervetuloa kaikille avoimelle retkelle tutustumaan  Tikkakosken historiaan ja nykypäivään sekä Ilmavoimamuseoon. Linja-autolla kierrellään eri puolilla Tikkakoskea ja kahvitellaan Herkkulauantaissa. Retken oppaana toimii tikkakoskelainen, Sanomalehti Keskisuomalaisen varapäätoimitta Inkeri Pasanen.

Kokonaismatka reilut 60 km.

Aikataulu:

Lähtö 7.9. klo 16.30 Jyväskylän matkakeskus, Saapuneet-laituri

Paluu 7.9. Klo 19.45 mennessä samaan paikkaan matkakeskukseen

Retki on avoin kaikille kotiseudusta kiinnostuneille.

Hinta:

Retken hinta on 10 euroa ja se maksetaan käteisenä retken alkaessa.

Hinta sisältää linja-autokuljetuksen ja opastuksen, sisäänpääsyn ja opastuksen Ilmavoimamuseossa sekä kahvin/teen ja pullan Kahvila Herkkulauantaissa Tikkakoskella.

Matkan oppaana toimii tikkakoskelainen, Sanomalehti Keskisuomalaisen varapäätoimittaja Inkeri Pasanen. Tapaamme myös Tikkakosken historiaa hyvin tuntevan Pertti Juutilaisen. Ilmavoimamuseolla oppaana on museon johtaja Kai Mecklin.

Ilmoittautuminen: 

sitovat ilmoittautumiset viimeistään ma 5.9. klo 13 sähköpostilla puheenjohtaja@jyvaskylaseura.fi. Linja-auton lähtöpaikalle voi lähtötilanteessa tulla tarkistamaan, onko tilaa. 

Aikataulusta: lähtö matkakeskuksesta klo 16.30, Ilmavoimamuseolla www.ilmavoimamuseo.fi noin klo 16.55-18. Kiertelyä linja-autolla asuinalueilla ja eri puolilla Tikkakoskea 18.00-18.30. Kahvit Herkkulauantaissa noin klo 18.30-19 www.herkkulauantai.fi ja ja paluu eri reittiä kuin mennessä Jyväskylän matkakeskukseen klo 19.45 mennessä.

Matkan järjestäjä:

Jyväskylä-Seura ry

Kukin osallistuja vastaa omista vakuutuksistaan.

Lisätietoja:

Helinä Mäenpää
Jyväskylä-Seuran puheenjohtaja
puheenjohtaja@jyvaskylaseura.fi
0505487422

Seuraa meitä myös Facebookissa

Kotiseuturetki  Vaajakoskelle tiistaina 14.9.2021 klo 17

 

Jyväskylä-Seura kutsuu kuulemaan Vaajakosken historiasta ja nauttimaan kauniista maisemista. Kotiseuturetki on ennakkoon ilmoittautuneille maksuton (omakustanteinen kahvihetki).

 

Bussi kotiseuturetkelle lähtee Jyväskylän kaupunginteatterin edestä 14.9.2021 klo 17.00 ja palaa samaan paikkaan klo 19.15.  Retkelle otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä 25 henkilöä (koronarajoitukset ja -suositukset huomioiden). Ilmoittautuminen viimeistään maanantaina 13.9. klo 14 sähköpostilla osoitteeseen sihteeri@jyvaskylaseura.fi.

Vastausilmoitus retkelle osallistumisesta tulee sähköpostiin maanantain 13.9. aikana.

 

Retkellä esitellään myös Jyväskylä-Seuran toimintaa, mutta retkelle osallistuminen ei edellytä seuran jäsenyyttä. 

 

Vaajakoskesta kirjan kirjoittaneen Antti Kolun johdolla tutustutaan Vaajakosken teollisuusyhdyskunnan vaiheisiin. Katsellaan vanhoja tehtaita, jotka on otettu uudenlaiseen käyttöön. Tehdään kävelykierros Naissaaressa, joka oli 1800-luvun lopulla Vaajakosken (Haapakoski vuoteen 1920) keskusta-aluetta. Kotiseuturetkeen kuuluu omakustanteinen kahvihetki Kahvila Koskenhengessä.


Tervetuloa tutustumaan kotiseutuun!