Yleisradion ensimmäinen ääniauuto
Kuva: Museovirasto 1937, kuvaaja tuntematon

Yleisradion ensimmäinen ääniauto teki neitsytmatkansa Jyväskylän messuille heinäkuun alussa 1937. Radiokuuntelija-lehti kertoi, että “ääniauto aikoo “tehdä reportaasheja” kaikkialla kaupungissa, puhuttamalla ihmisiä ulkonäköön, säätyyn, ikään, puolueeseen ja varallisuuteen katsomatta. Illalla julistaa ääniauto saaliinsa kaikkien näyttelyyn tai sopivalle torille kokoontuneitten kuuntelijain iloksi. Kannattaa siis mennä Jyväskylään messuille erittäinkin sen radio-osaston vuoksi.” Kuvassa radiotoimittaja haastattelee lapsia Kasvatusopillisen korkeakoulun pihalla.

Kotiseudun vaaliminen

Jyväskylä-Seuran tarkoituksena on vaikuttaa kotiseudun kehittämiseen paikallisten erityispiirteiden pohjalta, elinympäristön laadun parantamiseen ja ihmisten viihtyvyyden lisäämiseen, kotiseututietouden leviämiseen ja kotiseutuhengen ylläpitämiseen sekä kotiseudun kulttuurien vaalimiseen ja edistämiseen.

Kun kotiseudusta puhutaan, viitataan juuriin, lapsuuden kavereihin, kasvupaikkaan sekä elämisen ja asumisen ympäristöihin kuten luontoon, kotipihaan, kortteliin, kaupunginosaan tai koko laajalle levittäytyvään kaupunkiin. Kotiseutua vaalitaan yhdessä toisten kanssa esimerkiksi yhdistyksissä ja spontaanisti syntyneillä foorumeilla. Sosiaalisen median aikakaudella entiset ja nykyiset jyväskyläläiset kohtaavat toisensa, keskustelevat, kysyvät ja vastaavat sekä jakavat toisilleen tietoja, muistoja ja valokuvia. Facebookissa esimerkiksi on sellaisia ryhmiä kuin Valokuvien vanha Jyväskylä ja Entiset ja nykyiset jyväskyläläiset.

Kotiseutu on samaan aikaan mielentila ja jotakin konkreettista, aistein kosketeltavaa ja koettavaa.

Siihen, millaiseksi kotiseutu kehittyy tulevaisuudessa, vaikutetaan politiikan, hallinnon, elinkeinoelämän, yhdistysten ja monien muiden toimijoiden foorumeilla. Mahdollisuuksia vaikuttaa on siis paljon. Jyväskylä-Seura on yksi väylä vaikuttaa kotiseutuun. Tervetuloa mukaan toimintaan!