JÄSENTIEDOTE LOKAKUU 2023

Hyvät Jyväskylä-Seuran jäsenet ja ystävät!

Mainiota syksyä ja alkavaa talvikautta kaikille seuramme jäsenille ja ystäville. Jyväskylä-Seuran 70-vuotisjuhlavuosi on kääntymässä kohti loppuaan. Monenlaista on vielä luvassa, joten seuraa kotisivuamme www.jyvaskylaseura.fi ja Facebookissa Jyväskylä-Seura.

Tässä tiedotteessa:
1. Keskustelua kulttuuriperinnöstä 26.10. klo 18 ja 30.11. klo 18
2. Jyväskylä-villasukkien ja -neuleiden kuvien jättöaikaa 13.11. asti
3. Jyväskylän Kirjamessut Paviljongissa 25.-26.11.
4. Jyväskylä-Seuran syyskokous 29.11. klo 17.00
5. Kylä tutuksi -yleisötilaisuus Pöydän iloista 4.12. klo 18
6. Viiden veistoksen video
7. Seuran kasseja ostettavissa
8. Jäseneksi liittyminen

Menneistä lyhyesti ennen kuin tarkastellaan enemmän tulevia:

Kotiseuturetki 5.9. Korpilahden Pohjoisille Kylille onnistui vallan mainiosti ja mukana oli bussilastillinen kiinnostuneita retkeläisiä. Useampi  kymmen piti jättää matkasta pois, koska varattuihin tiloihin ei enempää mahtunut. Mutta, ei hätää! Teemme uuden kierroksen toukokuussa samoille suunnille, ehkä vähän retken sisältöä muokaten.

Lämmin kiitos upeille asukas- ja kyläyhdistyksille, jotka olivat vieraanvaraisia ja esittelivät laajaa toimintaansa: Vanha Laukkalan tila, Ylä-Muuratjärvi-seura, Sarvenperäset ry ja Kuohun nuorisoseura. Erityiskiitos oppaallemme Paula Määtälle.

Kotiseutulauantai 7.10. pääkirjastolla keräsi kaikkiaan erikseen laskettuna noin 230 hengen yleisön. Kulttuurilavalla oli ohjelmaa runsaasti ja Minnansalissa oli kaikkiaan 11 esittelypöytää, pääasiassa asukas- ja kyläyhdistyksiä. Lämmin kiitos jokaiselle mukana olleelle yhdistykselle, talkoolaisille, puhujille ja esiintyjille. Yleisöryntäys ei ollut huikea, mutta väkeä
riitti kuitenkin koko ajan ja ainakin toimijoiden keskinäisestä verkostoitumismahdollisuudesta tuli kiitosta. Kiitos myös kaupunginkirjaston henkilökunnalle.

Keskustelua kaupunkiympäristöistä -sarja alkoi yliopiston kirjastolla 21.9. ja saavutti mukavan yleisömäärän ja aktiivista keskustelua. Keskiössä oli kuulla asukkaiden ajatuksia kaavoituksesta, lähinnä Älylän kaavasta ja Mäki-Matin/Mäkitorpan kaavasta ja tulevaisuudesta. Yliopisto tallensi tilaisuuden.

JA SITTEN TULEVIIN TAPAHTUMIIN

1. Keskusteluja kaupunkiympäristöstä:

Keskusteluissa käsitellään ajankohtaisia Jyväskylän kaupungin kulttuuriympäristöihin liittyviä aiheita kuten kansalaisosallisuutta, kulttuuriperintöpolitiikkaa ja kaavoittamista. Keskustelijoina on kaupunkilaisia, tutkijoita ja asiantuntijoita.

Tulevana torstaina 26.10. klo 18 Moniääninen ja elävä kulttuuriympäristö, tilaisuuden keskustelijat yliopistonlehtori Helena Lonkila ja dosentti Katja Mäkinen Jyväskylän yliopistosta sekä erikoisasiantuntija Leena Marsio museovirastosta.
Paikka on Seminaarinmäellä yliopiston kirjasto Lähde, Tietoniekka, myös verkkolähetys. Vapaa pääsy. Järjestäjät Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä-Seura ja Alvar Aalto -seura.

Torstaina 30.11. klo 18 Kaupungin kulttuuriympäristöt kaavoituksessa, tilaisuuden keskustelijat professori Heikki Hanka Jyväskylän yliopistosta sekä kaupunginarkkitehti Leila Strömberg ja yleiskaavapäällikkö Mervi Vallinkoski Jyväskylän kaupungilta. Paikka on Seminaarinmäellä yliopiston kirjasto Lähde, Tietoniekka, myös verkkolähetys. Vapaa pääsy. Järjestäjät Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä-Seura ja Alvar Aalto -seura.

2. Jyväskylä-villasukkien ja -neuleiden kuvat ja tarinat – lähetä viimeistään 13.11.
Oletko neulonut Jyväskylä-villasukkia tai Jyväskylä-neulepuseroita? Haluaisimme jakaa neuleista kuvia ja pikkutarinoita kotisivullamme ja Facebookissa. Mahdollisesti esittelemme neuleita tarinoineen myös tilaisuuksissamme. Pyydämme kuvia ja tarinoita viimeistään 13.11.2023. 

Lähetä kuva/kuvia ja halutessasi lyhyt tarina Jyväskylä-neuleista ja liitä mukaan oma nimesi. Näin annat Jyväskylä-Seuralle oikeuden kuvan ja nimen sekä mahdollisen tiiviin tarinan julkaisemiseen. Myös medialla on täten oikeus julkaisuihin. Kuvista/tarinoista ja niiden julkaisemisesta seura ei maksa palkkiota, vaan haluamme kerätä tehtyjä töitä kaikkien ihailtavaksi ja kuulla, mitä tarinoita Jyväskylä-neuleisiin liittyy. Samalla tallennamme Jyväskylä-neuleisiin liittyvää tietoa. 

Ohjeet kuvien lähettämiseen: 

  • lähetä kuvat sukista ja /tai neulepaidasta mieluiten jpg-muodossa lataamalla kuvat Jyväskylä-Seuran google drive-kansioon , mikäli sinulla on google-tili tai 
  • lähetä kuvat ja mahdollinen tarina sähköpostin liitteenä Jyväskylä-Seuran sihteerille osoitteeseen sihteeri@jyvaskylaseura.fi Liitä mukaan myös nimesi.

Neuleohjeet ovat edelleen maksutta kaikkien saatavilla kotisivullamme

3. Jyväskylän Kirjamessut 25.-26.11. Paviljongissa

Jyväskylä-Seura on mukana kirjamessuilla molempina päivinä eli lauantaina ja sunnuntaina. Seuralla on oma osasto, jossa kerromme toiminnastamme ja kuuntelemme mielellämme palautetta ja ideoita. Osastolla käy molempina päivinä myös Jyväskylä-kuvion suunnittelija Heta Vaattovaara, joten keskustelemme mielellämme myös villasukista ja neuleista, joita on muutama myös paikan päällä. Osastolta voi myös ostaa Jyväskylä-Seuran kangaskasseja.

Seurallamme on molempina päivinä Kompassi-lavalla keskustelua aiheesta Kotiseutu käsityönä ja kuvina. La 25.11. klo 10.30-10.55 ja su 26.11. klo 10.30-10.55 samansisältöinen ohjelma. Miten käsityö ja kuvataide ilmentävät kotiseutua? Jyväskylä-kuvion suunnittelija Heta Vaattovaara keskustelee mm. Jyväskylä-kuviosta sekä käsityö- ja kuvataideharrastuksesta eri-ikäisten harrastajien ja ammattilaisten kanssa. Mukana myös lasten ja nuorten yliopisto JYUniorit.

Kirjamessujen ohjelma, aukiolojat ja lippujen hinnat löytyvät osoitteesta www.paviljonki.fi Tervetuloa mukaan!

4. Jyväskylä-Seuran syyskokous ke 29.11. klo 17

Seuran sääntömääräinen syyskokous pidetään 29.11.2023 klo 17 alkaen Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä, Seminaarinmäellä, Seminaarinkatu 15. Tämä on kutsu kaikille jäsenille ja toiminnasta kiinnostuneille. Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöjen mukaiset asiat, mm. vuoden 2024 toimintasuunnitelma ja talousarvio, valitaan seuran puheenjohtaja ja päätetään jäsenmaksun suuruus. Lisätietoja asiakirjoista kaksi viikkoa ennen kokousta www.jyvaskylaseura.fi
Tervetuloa kuuntelemaan toiminnasta, vaikuttamaan siihen ja innostumaan mukaan!

5. Kylä tutuksi -yleisötilaisuus Pöydän iloista 4.12. klo 18-19.30

Kamarineuvos Erkki Fredriksonin otsikkona yleisötilaisuudessa on Pöydän iloja – Jyväskylän seminaari opetti suomalaisille pöytätapoja. Erkki Fredriksonin alustus pohjautuu tänä syksynä ilmestyneeseen kirjaan Pöydän iloja pikkukaupungissa. Kirja kertoo jyväskyläläisten vanhoista syömisistä ja juomisista kaupungin perustamisen ajoista ensimmäisen maailmansodan alun vuosiin. Yleisötilaisuudessa tutkaillaan myös sitä, mikä rooli Jyväskylän seminaarilla oli suomalaisten pöytätapoihin. Tilaisuudessa kuullaan myös joululauluja. Paikka on Jyväskylän yliopiston Vanha juhlasali Seminarium-rakennuksessa. Vapaa pääsy. Järjestäjät Jyväskylä-Seura ja Jyväskylän yliopisto.

6. Viiden veistoksen video

Juhlavuoden kunniaksi Jyväskylä-Seura tallensi viiden veistoksen tarinan tänä kesänä. Seura on veistoshankkeillaan tukenut kulttuuria, vahvistanut kulttuurikaupungin identiteettiä ja elävöittänyt kaupungin ilmettä. Veistokset on toteutettu monen toimijan yhteistyönä.

Veistoksiin voi nyt tutustua videon välityksellä joko kotosalla tai paikan päällä. Videot sijaitsevat ulkona eri puolilla kaupunkia: Lounaispuistossa, Kauppatorilla, Monitoimitalon edessä, yliopiston liikunnan edessä ja Kirkkopuistossa. Video löytyy kotisivultamme www.jyvaskylaseura.fi. Videon käsikirjoitus, kuvaus ja opastus: Heli Vuorela ja Mikko Jäkälä. Editointi Arvo Vuorela. Valokuvat: Jyväskylä-Seura, Mikko Jäkälä.

7. Jyväskylä-Seuran kasseja ostettavissa

Jyväskylä-Seuran kangaskasseja on ostettavissa tilaisuuksissamme. Hinta on 8 euroa seuran jäsenille, muille 10 euroa. Maksu käteisellä. Kassi on musta ja siinä on voittoisa Jyväskylä-kuvio, Kuokkalan silta.

8. Jyväskylä-Seuran jäseneksi liittyminen

Toivottavasti koet kotiseututyömme tärkeäksi ja liityt jäseneksi. Jäsenet saavat alennusta mm. seuran kassista ja kotiseuturetkestä. 
Seuran jäseneksi voi liittyä täyttämällä lomakkeen kotisivullamme www.jyvaskylaseura.fitai täyttämällä esitteessämme olevan lomakkeen tilaisuuksissamme. Jäsenmaksu on 20 euroa/henkilö/vuosi. Tilinumero on FI7810453000125004. Tästä linkistä pankkisiirtolomake jäsenmaksun maksamista varten.

Tervetuloa mukaan tapahtumiin ja jakakaa niistä tietoa. Ja palautetta otetaan myös ilolla vastaan.

Tapaamisiin,

Helinä Mäenpää, Jyväskylä-Seuran puheenjohtaja,
puheenjohtaja@jyvaskylaseura.fi, 050 5487422

Hyväksytkö sivustolla kolmansien osapuolten evästeiden käytön? Tutustu tietosuojaselosteeseen